Soms loopt het nét even anders

Wie herkent het niet. Je hebt je zo goed voorbereid op een situatie, maar het loopt toch compleet anders dan bedacht.

 

Waar mensen werken worden fouten gemaakt en aanpassingsvermogen is dan essentieel voor het eigen welbevinden. Sterker nog, in een steeds sneller veranderende wereld wordt de mate van aanpassingsvermogen een eigenschap die in toenemende mate gewicht krijgt bij de beoordeling van iemands kwaliteiten.

 

Waar hebben we het dan over?

Aanpassingsvermogen-flexibiliteit verwijst naar het vermogen van een persoon of systeem om zich te veranderen of te evolueren in reactie op verschillende situaties, omstandigheden of omgevingen. Het is de bereidheid en het vermogen om te leren, te groeien en zich te ontwikkelen om zo effectief te blijven. Zelfs als de omstandigheden veranderen.” (bron: competentiesvoorbeelden.nl)

Bij flexibiliteit en aanpassingsvermogen gaat het dus om de manier waarop je reageert op veranderende omstandigheden. Geen zorgen als je daar moeite mee hebt.

 

Hieronder volgen een aantal tips om je aanpassingsvermogen te trainen:

  1. Oefen met het uitwerken van scenario’s. Een manier om erachter te komen hoe flexibel je bent is door na te gaan hoeveel “wat als” scenario’s je kan bedenken op een specifieke vraag. “Wat als de bestuurder morgen opstapt?” Kun jij dan bedenken wat de gevolgen daarvoor zijn? Welke mogelijke reacties kun jij daar zelf op hebben? En wat zijn de kansen en bedreigingen daarvan? Simulaties bedenken op verschillende situaties is een veilige manier om je eigen aanpassingsvermogen te testen.
  2. Leer iets af. Wanneer je in staat bent om iets waarvan je ervan uitgaat dat je het al weet of kunt in twijfel te trekken, is dat een goed voorteken van een groot aanpassingsvermogen. Dit kun je oefenen door nieuwsgierig te zijn en je gewoontes onder de loep te nemen. Stel dat jij het slot van de deur altijd met je rechterhand openmaakt, hoe snel lukt het je om dat voortaan met je linkerhand te doen?
  3. Blijf onderzoeken wat je volgende obstakel zou kunnen zijn. Wat zijn de vijf grootste obstakels die ervoor zouden kunnen zorgen dat je huidige werk/functie/positie in gevaar komt? En hoe bereid jij je erop voor? Er zijn genoeg voorbeelden van succesvolle organisaties die uiteindelijk toch een faillissement moesten aanvragen omdat ze niet tijdig meegingen in veranderende omstandigheden. Aanpassingsvermogen betekent ook bereidheid om in te zien dat zelfs fijne en gewenste situaties kunnen veranderen en tijdig actie ondernemen om op die veranderingen in te spelen.

Bij TRAINIAC bespreken we vaak onderling hoe we om kunnen gaan met veranderende omstandigheden. Want in alle eerlijkheid, een training verloopt bijna nooit zoals gepland. Onverwachte omstandigheden zoals minder deelnemers dan verwacht, een last-minute aanvraag die besproken dient te worden, veranderde behoeftes of iets simpels als een zonnetje buiten waar toch echt even genoten van moet worden, maken dat het programma regelmatig aan last-minute veranderingen onderhevig is. Dat hoort erbij en maakt het trainersvak juist zo dynamisch. Bovendien oefenen wij ook graag ons aanpassingsvermogen. Kortom, staat jouw volgende training bij TRAINIAC al gepland en wil je er toch nog iets aan aanpassen? Vooral doen!

 

Marloes Kool ~ Trainer & Adviseur Medezeggenschap bij TRAINIAC

 

TRAINIAC is gespecialiseerd in OR trainingen, advies- en begeleidingstrajecten op maat en verhoogd daarmee de waarde van ondernemingsraden. Benieuwd wat we voor uw OR kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC