Op weg naar een hoger niveau

Een trainer in de medezeggenschap wordt meestal benaderd door ondernemingsraden die een scholingsbehoefte hebben.

Nog steeds te vaak gaat het dan over een moeizame samenwerking tussen OR en bestuurder. Terwijl je elkaar toch echt nodig hebt om de toegevoegde waarde, die er echt is (!), te krijgen.

Wij vinden het dan ook al een zeer goede ontwikkeling dat steeds meer bestuurders zich ook laten scholen. Hierdoor krijgen ook zij een beter beeld over hoe het hebben van een ondernemingsraad ook voor hen waarde kan hebben. Op deze manier wordt veel duidelijker waarom een OR bepaalde zaken nodig heeft en waarom het (vroeg)tijdig betrekken van de OR bij besluitvorming ook voor een bestuurder goed is.

 

Oprichten van een OR

Wij worden ook vaak benaderd wanneer een organisatie een OR wil oprichten.

Alleen al in de afgelopen maanden hebben wij de eer gehad bij meerdere organisaties vanaf het startpunt bij te dragen aan het krijgen van toegevoegde waarde van het hebben van een OR. Hier zit dan ook een gezamenlijk deel waarbij een goede basis gelegd kan worden door het maken van werkafspraken en het uitspreken van de verwachtingen naar elkaar.

Dit laatste gebeurt gelukkig ook vaak in de tweedaagse basistraining na verkiezingen, wanneer de samenstelling van de OR behoorlijk gewijzigd is, of wanneer er een nieuwe bestuurder is aangesteld.

 

Het niveau verhogen

Een volgende stap in het verhogen van het niveau van de medezeggenschap zou dan zijn om gezamenlijk (OR en bestuurder) de gedeelde scholingsbehoefte af te stemmen voor een gezamenlijke training.

Vaak blijft het echter bij die ene gezamenlijke sessie, terwijl er zoveel winst te behalen valt wanneer je dit bijvoorbeeld eens per jaar doet. Even met alle actoren uit de medezeggenschap weg uit de dagelijkse werkomgeving en daar dan met elkaar kijken wat er goed gaat (en hoe je dat waarborgt) en wat er beter zou kunnen.

 

Gezamenlijke training(en) met bestuurder

De ondernemingsraden die deze gezamenlijke trainingen met hun bestuurder doen zijn zonder uitzondering zeer enthousiast hierover. Bij het uitspreken van verwachtingen en doelstellingen heeft het een absolute meerwaarde dat een objectieve derde partij kan meedenken hierover. Hoe reëel zijn de verwachtingen, wat zijn daarbij de aandachtspunten en valkuilen, etc.

Deze sessies zijn ook uitstekend geschikt om de vele ‘grijze’ en subjectieve zaken uit de Wet op de Ondernemingsraden te vertalen naar de eigen organisatie.

 

Kortom,

…of het nou is bij het oprichten van een eerste OR, de eerste training na een verkiezing of gedurende een termijn, wij zijn graag bereid hierbij te helpen. Ons motto is niet voor niets ‘de medezeggenschap op een hoger niveau krijgen’.

Ben je OR-lid en wil je graag eens een gezamenlijke training met je bestuurder of ben je bestuurder en wil je handvaten over hoe je het meeste haalt uit het hebben van een OR? Neem gerust contact met ons op, zodat wij dan de mogelijkheden met je door kunnen nemen.

 

Marc Kuipers ~ Trainer & Adviseur Medezeggenschap bij TRAINIAC

TRAINIAC is gespecialiseerd in OR trainingen, advies- en begeleidingstrajecten op maat en verhoogd daarmee de waarde van ondernemingsraden. Benieuwd wat we voor uw OR kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC