Het adviesrecht van artikel 30 WOR
Welke invloed heeft de ondernemingsraad (OR) bij de benoeming of het ontslag van een bestuurder?
Artikel 30 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) regelt het adviesrecht van de OR in deze situatie. Maar waarom valt dit niet onder artikel 25? In dit artikel worden de bovenstaande vragen beantwoord en worden de belangrijkste verschillen tussen artikel 25 en 30 uitgelegd.
Wat is artikel 30?
Artikel 30 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) geeft de ondernemingsraad (OR) adviesrecht bij de benoeming of het ontslag van de bestuurder van de organisatie. Volgens de WOR is ‘de bestuurder’ degene die, alleen of samen met anderen de hoogste zeggenschap heeft over de arbeid binnen de organisatie.
De ondernemer moet de OR tijdig informeren en de gelegenheid geven om advies uit te brengen. Hoewel het advies niet bindend is, moet de ondernemer (net als bij het adviesrecht van artikel 25) een afwijkend besluit wel motiveren. De OR heeft recht op volledige informatie en moet tijdig worden geïnformeerd, zodat zij nog wezenlijk invloed kunnen uitoefenen op het besluit. Hoewel de ondernemer niet verplicht is het advies over te nemen. Hoort hij het advies serieus te nemen en de OR op de hoogte te stellen van zijn definitieve beslissing, voordat hij dit laat weten aan de rest van de organisatie.
Waarom valt artikel 30 niet onder artikel 25?
Artikel 25 WOR regelt het adviesrecht van de OR bij bedrijfseconomische en bedrijfsorganisatorische besluiten, zoals fusies, reorganisaties en grote investeringen. Dit zijn ingrijpende besluiten die direct invloed hebben op de bedrijfsvoering en de werknemers. Artikel 30 daarentegen gaat uitsluitend over de hoogste zeggenschap binnen de organisatie. Daarom wordt de benoeming of het ontslag van bestuurders als een apart onderwerp behandeld en valt het niet onder artikel 25 WOR.
Geen beroepsrecht bij artikel 30, wel bij artikel 25
Een belangrijk verschil tussen artikel 25 en artikel 30 WOR is de mogelijkheid om in beroep te gaan. Artikel 26 WOR geeft de OR het recht om beroep aan te tekenen bij de Ondernemingskamer. Bij artikel 30 WOR ontbreekt dit beroepsrecht. Dit betekent dat de OR wel mag adviseren over bestuurdersbenoemingen en -ontslagen, maar geen juridische middelen heeft om dit besluit aan te vechten. Hierdoor blijft de uiteindelijke beslissing in handen van de ondernemer. Daarnaast hoeft de ondernemer het besluit niet een maand op te schorten en mag hij zijn besluit direct na bekendmaking doorvoeren.
Meer informatie over het beroepsrecht? Klik dan op deze link: https://www.trainiac.nl/het-beroepsrecht-en-zijn-geschiedenis/
Martin Haijtema ~ Trainer & Adviseur Medezeggenschap bij TRAINIAC
TRAINIAC is gespecialiseerd in OR trainingen, advies- en begeleidingstrajecten op maat en verhoogd daarmee de waarde van ondernemingsraden. Benieuwd wat we voor uw OR kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.