Verandering quarantaineregels brengt rol OR met zich mee

Wat betekenen de versoepelingen van de quarantaineregels voor de ondernemingsraad?

Sinds 25 januari ’22 is Nederland weer wat verder opengesteld. Tegelijkertijd stijgt het aantal besmettingen en daarmee het aantal quarantainegevallen. Hierdoor kwamen verschillende organisaties in de knoei omtrent hun bezetting en waren verschillende organisaties gedwongen hun productie en/of dienstverlening (deels) stil te leggen. Om organisaties hierin meer lucht te geven is besloten tot verandering quarantaineregels en brengt rol OR met zich mee, waarbij er wel duidelijke regels gelden!

Aangepaste quarantaineregels

Sinds 26 januari 2022 hoef je, na (nauw) contact met een positief besmet persoon, niet meer in quarantaine. Dit geldt echter alleen als je zelf geen klachten hebt én in een essentieel bedrijfsproces werkt.

Je wordt beschouwd als een werknemer in een ‘essentieel bedrijfsproces’ als jij essentieel bent voor de continuïteit van het bedrijf (zonder jou wordt het bedrijfsproces ernstig verstoord), niet vervangbaar bent of niet vanuit huis kunt werken.

Wat betekent dat voor jou, als lid van de OR?

Door deze ‘uitzonderingen op de regels’ is het belangrijk dat de OR nauw betrokken wordt bij het opstellen en toepassen van het nieuwe coronabeleid binnen de onderneming. De OR heeft een duidelijk instemmingsrecht betreffende eventuele wijzigingen van de regelgeving omtrent Arbo, ziekteverzuim en re-integratie (WOR art 27 lid1, sub d).

Het bepalen welke functies essentieel zijn binnen de onderneming wordt beschouwd als een dergelijke regeling en is dus als instemmingsplichtig beschouwd vanuit de overheid. Ga hierover dus in gesprek met de bestuurder!

Officiële informatie vanuit het RIVM

De officiële informatie omtrent de veranderingen van de quarantaineregels vind je op de site van het RIVM.

Bij vragen over dit onderwerp kun je contact opnemen met Peter Reinerink.

TRAINIAC verzorgt trainingen, begeleiding- en adviestrajecten voor de OR. Wij verhogen daarmee al meer dan 13 jaar de waarde van de ondernemingsraad. Weten wat we voor uw OR kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 

 

 

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC