Stay tuned: nieuwe trainingen!

Het is al een tijdje “zomer” maar het is nu eindelijk te voelen aan de zomerse temperaturen.

Voor mij als trainer een fijn moment om na een periode vol trainingen aan de slag te gaan met het ontwikkelen van nieuwe trainingen en begeleidingstrajecten. Tijdens onze laatste teamdag voor de zomer sparren we graag met elkaar. Natuurlijk mag een gezellige en verfrissende afsluiting niet ontbreken!

 

 

De nieuwste training: Crisis voor de OR 

Zo hebben we een nieuwe training waar de ondernemingsraad een casus krijgt rond een crisissituatie als een reorganisatie of organisatieverandering. Een ervaren OR weet vaak wat de rechten zijn van een OR en hebben de zaken goed op orde. Maar hoe ga je ermee om als er een crisissituatie zich voordoet?

In deze training worden jullie begeleid tijdens deze crisis en komen er allerlei verschillende thema’s aan bod zoals structuur in besluitvorming, positie van de OR, inhoudelijke expertise, stakeholder management, communicatie richting de bestuurder en werknemers en groepsdynamica binnen de OR.

 

Nieuwe trainingen (in de maak): Teamontwikkeling 

Je zou een OR kunnen zien als een bij elkaar geraapt “zooitje”, de winnaars van een populariteitswedstrijd. Dit bedoelen we uiteraard positief, een diverse OR met verschillende soorten mensen is juist het uitgangspunt van een goede medezeggenschap. Maar wat maakt de OR een team?

Tijdens deze training worden de verschillende fases in groepsontwikkeling doorlopen van het team. In welke fase zit het OR-team en wat is er nodig om van de ene fase naar de andere fase te komen?

Belangrijk is ook om als OR realistisch te blijven wat haalbaar is voor een team zoals de ondernemingsraad. Een OR is een team wat op bepaalde momenten intensief met elkaar moet samenwerken, echter zie je elkaar niet iedere dag, je doet het naast jouw reguliere werk en er kan wisseling zijn in de groep.

Het doel van deze training is om elkaar nog beter te leren kennen en om nog vertrouwder te raken met elkaar. Als er openheid en eerlijkheid is binnen de groep kunnen frustraties worden besproken en komt het team meer op één lijn met elkaar. Samenwerking binnen de OR is nou eenmaal de basis, nu waarom zou je er geen extra aandacht aan besteden?

 

Begeleidingstraject OR en bestuurder 

Met het begeleidingstraject zullen wij als trainer/adviseur het proces begeleiden tussen bestuurder en OR. In bijvoorbeeld situaties waar de samenwerking niet optimaal verloopt, constant discussie is of waar de overleggen niet inefficiënt zijn. Dit kan natuurlijk als er een nieuwe bestuurder is of als het met de huidige bestuurder kan worden verbeterd. Natuurlijk kan het traject ook worden gestart als er een nieuwe ondernemingsraad is gevormd.

Het traject ziet er als het volgt is uit: We zullen als trainer een gezamenlijke training geven, tussentijds evalueren en zitten we bij overlegvergadering. Daarnaast sluiten we procesmatig aan bij grote aanvragen waar we de bestuurder assisteren bij het opstellen van aanvragen en de OR begeleiden met het aanvliegen van adviezen en instemmingen schrijven.

 

Benieuwd naar hoe de nieuwe trainingen of trajecten eruit gaan zien?

Houd onze socials en nieuwsbrief in de gaten. Mocht je input hebben of ook een leuk idee voor een nieuwe training? Laat dat ook vooral weten.

 

Charlotte Breetveld ~ Senior Trainer & Adviseur Medezeggenschap bij TRAINIAC

 

TRAINIAC is gespecialiseerd in OR trainingen, advies- en begeleidingstrajecten op maat en verhoogd daarmee de waarde van ondernemingsraden. Benieuwd wat we voor uw OR kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC