OR en bestuurder samen op training – een case study

Trainingen voor de Ondernemingsraad (OR)

Ondernemingsraden hebben jaarlijks recht op minimaal vijf scholingsdagen. De meeste maken hier uiteraard gebruik van. Wat je echter niet vaak ziet is dat ondernemingsraden structureel samen met de bestuurder en/of HR gebruik maken van scholing. Als je erover nadenkt is dat toch echt minder onlogisch dan je wellicht in eerste instantie denkt. Tenslotte kan het doel van een OR, een bijdrage leveren aan een goed functionerende organisatie, niet veel verschillen van die van de bestuurder.

OR en de bestuurder samen op training – case study

Een organisatie die jaarlijks een gezamenlijke scholingsdag organiseert, is Apanta GGZ. Sinds enige jaren is Sandra Hijnen bestuurder bij Apanta. Medezeggenschap is voor haar erg belangrijk, maar zij had hier nog geen ervaring mee. Vanuit Apanta kwam de vraag of het mogelijk was om een dag gezamenlijk te plannen. Het doel van deze training was om, onder begeleiding van een trainer, een goede basis te leggen voor de samenwerking tussen OR en bestuurder.

Bij die eerste keer zijn goede afspraken gemaakt over de samenwerking en heeft iedereen de verwachtingen kunnen uitspreken. Tijdens de trainingen die daarna volgden ging het bijvoorbeeld over iets wat op dat moment speelde, zodat we dat direct praktisch konden behandelen. Ook werd er goed geëvalueerd in een setting waarin iedereen zich vrij voelde om een mening te geven.

Meerwaarde van een OR training samen met de bestuurder

Betekent dit dat de medezeggenschap perfect verloopt? Natuurlijk gaat ook hier niet alles perfect. Vanuit de verschillende oogpunten wordt er natuurlijk wel eens anders naar bepaalde vraagstukken gekeken, maar daar is ook ruimte en begrip voor. Zowel OR als bestuurder staan altijd open voor feedback, willen graag leren en het niveau van de medezeggenschap verhogen.

Recent is er weer een gezamenlijke dag geweest. Hierbij waren, naast de OR en bestuurder, ook HR en de preventiemedewerker aanwezig. Doel van deze dag was om eens met z’n allen te kijken naar de aandachtspunten op het gebied van ARBO. Voor alle aanwezigen, inclusief mijzelf, weer een zeer aangename en leerzame dag.

Moeten ondernemingsraden dan voortaan altijd trainen samen met de bestuurder?

Uiteraard niet, maar ik kan het alle OR’en aanraden om toch op regelmatige basis eens iets gezamenlijks te doen buiten de reguliere setting. De trainingen met Apanta zijn het bewijs dat het een enorme positieve bijdrage kan leveren aan de samenwerking en de medezeggenschap.

TRAINIAC is al sinds 2008 actief met het trainen en begeleiden van ondernemingsraden en bestuurders. Meer weten over de trainingen en begeleidingstrajecten die we aanbieden? Neem gerust contact met ons op.

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC