OR blijft vechten voor het bedrijf

Op het moment van een faillissement heeft de ondernemingsraad een beperkte rol.

Echter in de fase vóór het faillissement heeft de ondernemingsraad nog wel invloed. Dat was ook het geval bij de ondernemingsraad van Big Bazar, voor deze organisatie dreigt een faillissement maar de ondernemingsraad heeft op het laatste nippertje extra tijd weten te winnen. OR blijft vechten voor het bedrijf

Financiële problemen

Koopjesketen Big Bazar verkeert al een tijd in financieel zwaar weer. Eerder had Big Bazar al gevraagd om een afkoelingsperiode. Door de te verwachte omzet en schulden van Big Bazar had de rechter dit eerder afgewezen. De rechter vond dat het bedrijf niet aan de lopende verplichtingen meer kan voldoen en dat het plan om het bedrijf te redden niet was onderbouwd. Daarnaast waren gesprekken met mogelijke geldschieters ‘op geen enkele manier concreet gemaakt’. Geen goed vooruitzicht voor Big Bazar en een faillissement dreigt… Maar op het laatste nippertje weet de ondernemingsraad met een nieuw plan tijd te winnen.

Rol van de OR

De ondernemingsraad heeft een verzoek gedaan bij de rechter om een herstructuringsdeskundige aan te stellen om samen met het bedrijf en de schuldeisers een plan kan maken om het bedrijf weer levensvatbaar te maken.

Dankzij dit nieuwe plan van de OR kwamen de door schuldeisers gedane faillissementsaanvragen in de wacht te staan en werd de zaak nogmaals voor de rechter in Leeuwarden gebracht. Wellicht is een faillissement onoverkomelijk maar door de OR is er tijd gewonnen om met een nieuw plan te komen. Het aanstellen van een deskundige bij bedrijven in financiële problemen is relatief nieuw. Dat kan sinds de invoering van de WHOA, een herziening van de faillissementswet uit 2020.

Deze wet (WHOA; Wet Homologatie Onderhands Akkoord) maakt het mogelijk om schulden te herfinancieren met schuldeisers voordat de rechter de organisatie failliet verklaart. In de fase vóór een faillissement speelt de WHOA dus een belangrijke rol. De WHOA grijpt dus in voordat er een faillissement komt met alle gevolgen van dien. Als een organisatie eenmaal failliet is, dan is de rol van de or beperkt. Hier is dus van belang dat de OR op blijft letten in deze cruciale periode als er ingrijpende besluiten worden genomen, kunnen die adviesplichtig zijn. Het bedrijf is immers nog niet failliet. Het lijkt misschien een wet die weinig invloed heeft maar de WHOA geeft de ondernemingsraad de mogelijkheid om op een cruciaal moment van het adviesrecht of initiatiefrecht gebruik te maken.

Strijd is nog niet gewonnen

Big Bazar heeft bij de rechter een nieuw plan voorgesteld waarbij de Belgische tak wordt verkocht en daarmee zullen de lopende verplichtingen moeten worden gefinancierd. Het wordt spannend of Big Bazar de financiering rond gaat krijgen en wat de uitspraak van de rechter zal worden.  Maar 1 ding is zeker: De ondernemingsraad van Big Bazar geeft zich niet gewonnen. Zoals de OR van Big Bazar al aangaf “Wij blijven vechten voor dit mooie bedrijf”.

 

Charlotte Breetveld
Trainer & Adviseur Medezeggenschap bij TRAINIAC

 

TRAINIAC is gespecialiseerd in OR trainingen, advies- en begeleidingstrajecten op maat en verhoogd daarmee de waarde van ondernemingsraden. Benieuwd wat we voor uw OR kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC