Onze nieuwe trainer Marloes

Onze nieuwe trainer Marloes: Ineens weet je het, je wordt trainer medezeggenschap! 

Onze nieuwe trainer Marloes vertelt: Nee, in alle eerlijkheid, zo gaat het meestal niet. Toch ben ik vorige maand bij TRAINIAC begonnen als trainer en adviseur in de medezeggenschap. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Aan de hand van een checklist vertel ik je wat er dan zo leuk is aan het trainen en adviseren van ondernemingsraden. Wie weet is het ook wel iets voor jou.

Check 1: Je houdt van praten, veel praten!

Als trainer word je betaald om je kennis over te dragen en dat gaat pratend nou eenmaal het beste. Toch stopt het niet bij het praten tijdens de trainingen. In de afgelopen maand ontmoette ik al zoveel nieuwe mensen uit verschillende organisaties. Als ik geen andere verplichtingen had, was ik nog steeds aan het praten.  

Check 2: Je vindt het leuk om iets geheel nieuws te leren.

De basis voor trainer in de medezeggenschap is de Wet op Ondernemingsraden (WOR). Zelf heb ik een bedrijfseconomische achtergrond waardoor ik de context waarin de WOR zich afspeelt goed begrijp, maar de wet zelf had ik nog nooit tot op de letter doorgenomen. Ook met een juridische, bedrijfskundige, psychologische of HR achtergrond zijn er duidelijk raakvlakken, alleen zal je wel veel tijd moeten investeren in het doorgronden van de WOR. Zelf vind ik dit geen enkel probleem. Hoe vaak komt het nog voor, na je studietijd, dat je je mag specialiseren in iets nieuws? Ik vind het heerlijk!

Check 3: Je bent nieuwsgierig

Bij TRAINIAC maken we onze trainingen altijd op maat, wat betekent dat je ook de context van de ondernemingsraad die je begeleidt goed in kaart moet hebben. Met een verplichting tot het aanstellen van een OR vanaf 50 werknemers, zijn er heel veel bedrijven die bij TRAINIAC aankloppen en in allerlei verschillende sectoren! Een natuurlijke nieuwsgierigheid helpt om door te vragen en zo de situaties en uitdagingen, waar de OR leden mee te maken hebben, te begrijpen.

Check 4: Je draait je hand niet om voor een goede borrel van tijd tot tijd

Nu woon ik zelf in Rotterdam en dus met genoeg cafés en kroegen in de buurt, maar ondertussen heb ik al door het hele land mogen borrelen. Het leuke aan tweedaagse cursussen is, dat er ook een groot informeel gedeelte bij komt kijken. Tijdens koffiepauzes, lunches, diners en natuurlijk de borrel aan het eind van de dag, leer je elkaar pas echt kennen!

Check 5: Je voelt je als een vis in het water in een klein, betrokken team

De afgelopen weken heb ik me zeer welkom gevoeld bij TRAINIAC. Het leuke aan een klein team (we zijn met zijn zevenen op het moment) is dat de lijntjes zeer kort zijn en dat je ook veel zelf doet. Dus ik hoef niet lang te wachten op een andere afdeling die net even geen tijd heeft, want ik pak het gewoon zelf op. Daarnaast ben ik al met alle trainers mee geweest naar verschillende trainingen en kan ik blijven leren. Ook al gebruiken we allemaal de WOR als uitgangspunt, ieder geeft toch zijn eigen touch aan een training. Om te zorgen dat we, als team, betrokken en up-to-date blijven, is er de maandelijkse teamdag. Er is een agenda, maar gezelligheid staat dan toch bovenaan aan het lijstje!

Kortom, ook al is het wellicht nog niet tot je doorgedrongen, maar vanuit persoonlijke ervaring kan ik je aanraden om te overwegen of het trainen en adviseren van ondernemingsraden misschien ook iets voor jou is. Ga ik ondertussen verder met het doorgronden van WOR artikel 27, lid 1, sub a t/m m.

Groetjes van onze nieuwe trainer Marloes

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC