It’s a wrap…! De Tour de TRAINIAC zit er weer op

De TOUR DE  TRAINIAC van het voorjaar 2022 zit er weer op en wat hebben we ervan genoten. Erg leuk om zoveel afgevaardigden van ondernemingsraden te mogen ontvangen op drie prachtige locaties. Het oude stadscentrum van Zwolle, het imposante Willem II stadion in Tilburg en een uitzicht op de skyline van Rotterdam waar je u tegen zegt. Deze locaties vormden een mooie achtergrond voor inhoudelijke discussies. Want er was genoeg te bespreken!

ACTUALITEITEN BIJ DE TOUR DE TRAINIAC

Als OR speel je een belangrijke rol in de bedrijfsvoering. Waar een onderneming mee te maken krijgt, daar krijg je als OR ook mee te maken. Maatschappelijk relevante onderwerpen zoals de krapte op de arbeidsmarkt, grensoverschrijdend gedrag en de hoge brandstofprijzen komen vroeg of laat een keer bij de ondernemingsraad langs. Tijdens de seminars zijn er waardevolle ideeën langsgekomen. Bijvoorbeeld over hoe je als OR je initiatiefrecht, het artikel 24 overleg of je informatierecht kan inzetten om actief mee te denken hoe je als onderneming hier mee omgaat.

DE GEVOLGEN VAN HET PENSIOENAKKOORD

Pensioenen vormen een belangrijk onderdeel van het takenpakket van een ondernemingsraad, maar worden vaak ook als lastig ervaren. Op de seminars mochten wij Joke en Ronald van het Nederlands Pensioen Instituut verwelkomen. Zo konden de aanwezigen alles vertellen over het nieuwe pensioenakkoord en de gevolgen daarvan voor ondernemingen. Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor verschillende leeftijdscategorieën binnen de onderneming? Waar dien je dus op te letten als OR, als je instemming verleent op een regeling op het gebied van een pensioenovereenkomst? Een pensioen informatiesessie, op maat gemaakt voor de OR, ideaal!

DE INTERACTIEVE DISC SESSIE

Tijdens de interactieve DISC sessie van Charlotte konden de deelnemers onderling bespreken welke communicatiestijlen eigenlijk voorkomen binnen hun OR en natuurlijk wat de communicatiestijl van de bestuurder was. Door het hierover te hebben kwamen er veel leuke suggesties naar voren. Zo kan er aan het begin van een overleg vijf minuten over koetjes en kalfjes gepraat worden zodat de meer mensgerichte personen hun ei kwijt kunnen voordat de inhoud ingedoken wordt. Anders helpt het wellicht om je argument over te brengen bij de bestuurder door direct de feiten op tafel te leggen. Hoe dan ook, bewustwording van de verschillende communicatiestijlen is stap één.

Kortom, genoeg inspiratie gehad deze dagen en dan hebben we de borrel nog niet eens meegeteld. Kon je er dit keer niet bij zijn? Geen nood, begin november maken we gewoon nog een ronde door Nederland. Dan zijn Rotterdam, Nijmegen en Groningen aan de beurt!

Nieuwsgierig geworden naar de trainingen van TRAINIAC? Download onze brochure hier.

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC