Het is te druk op de weg!
Uit onderzoek van Kantar Public blijkt dat het tegenwoordig drukker is op de weg dan in 2019.
Terwijl je toch zou denken dat we dankzij Corona meer en meer zijn gaan thuiswerken. Acht op de tien werkenden vindt de reis van huis naar werk en terug zelfs een martelgang, blijkt uit datzelfde onderzoek. Met name op dinsdag en donderdag hoort filerijden tot de dagelijkse routine. Heb je hier (als OR lid) nou ook last van? Er liggen zeker kansen om een rol te pakken en een bijdrage te leveren aan een oplossing.
Het is te druk op de weg: De rol van de OR
Wellicht ben je als OR net bezig met een instemmingstraject over het mobiliteitsbeleid van je organisatie. In dat geval kun je vanuit die invalshoek al je invloed doen gelden. Echter in veel gevallen zal dit niet het geval zijn en kun je gelukkig je toevlucht zoeken in het initiatiefrecht.
Er zijn namelijk al behoorlijk veel mogelijke oplossingen bekend die ervoor kunnen zorgen dat de piekmomenten op de wegen verlaagd gaan worden. Dit zit hem niet zo zeer in het thuiswerken; tenslotte is dat inmiddels een behoorlijk ingeburgerde vorm van werken geworden en is het nog steeds te druk op de weg.
De oplossingen zitten bijvoorbeeld in het creatiever omgaan met de werktijden. Je zou bijvoorbeeld het voorstel kunnen doen om werkoverleggen pas na 10 uur te plannen. Hierdoor hoeven de medewerkers pas na de spits naar kantoor te rijden.
In dit voorstel zou je ook kunnen kijken naar het enkel of vooral plannen van (fysieke) overleggen op maandag, woensdag of vrijdag. Tenslotte zijn de grootste problemen op de weg op dinsdag en donderdag.
Een tweede, zo mogelijk nog betere, oplossing is het eerdergenoemde mobiliteitsbeleid van je organisatie. Zo zou je als OR samen met je bestuurder kunnen kijken naar het (makkelijker) beschikbaar maken van E-Bikes en Speed Pedelecs. Hiervoor zijn tegenwoordig allerlei regelingen en constructies beschikbaar die dit wellicht ook voor jullie organisatie erg interessant kunnen maken. Er zijn bijvoorbeeld zelfs bedrijven die een hogere kilometervergoeding geven wanneer je met de fiets komt in plaats van met de auto.
Deze laatste optie zou zeker naar de toekomst toe een zeer mooie oplossing kunnen zijn. Vanaf 2024 moeten organisaties met meer dan 100 werknemers de gereden kilometers van werknemers gaan bijhouden om zo de CO2-footprint te berekenen. De kans is zeer aannemelijk dat dit ertoe gaat leiden dat er bij een te hoge uitstoot verplichtingen vanuit de overheid opgelegd gaan worden om dit omlaag te brengen. Dit kun je voor zijn door hier nu al op in te spelen.
Denk aan alle voordelen:
- Vitaliteit werknemers
- Minder filerijden
- Duurzamer ondernemen
Grijp je kans als OR en ga hiermee aan de slag! Het is te druk op de weg