Gluurapparatuur en thuiswerken

Gluurapparatuur artikel 27 WOR

Apparatuur dat wordt ingezet voor het controleren van het werk via een ICT systeem (gluurapparatuur) valt onder het instemmingsrecht namelijk artikel 27 lid l. Het gaat hierbij om een regeling inzake voorzieningen die gericht zijn op of geschikt zijn voor waarneming van of controle op aanwezigheid, gedrag of prestaties van de in de onderneming werkzame personen. Onder dit onderwerp kunnen allerlei technologische controlemiddelen zitten, denk aan camera’s, toegangspasjes en telefooncentrales. Helaas is dit een onderwerp dat niet altijd wordt opgemerkt door ondernemingsraden en bestuurder, en ook nu lijkt dit het geval.

Lijkt populair te zijn bij thuiswerken

Het blijkt dat veel organisaties systemen gebruiken om het werk van medewerkers te monitoren op afstand. Je kunt denken aan muisklikken of toetsaanslagen die worden gemaakt, om te zien of iemand in ieder geval achter de computer zit. Deze systemen zijn dus gericht op of in ieder geval geschikt voor de controle op aanwezigheid, gedrag en prestaties. En als OR verwacht je dus bij de introductie een instemmingsverzoek.

Heb je dit niet gehad? Zorg dan dat je in ieder geval nu in kaart kan brengen welke systemen er zijn. Zo weet je het wanneer er iets wordt aangepast. Ook kan het handig zijn de bestuurder te wijzen op het onderwerp, zodat het niet vergeten wordt te vermelden bij komende overleggen. Ook belangrijk is dat de privacy van medewerkers wordt gewaarborgd, bekijk dus ook goed hoe dit geregeld is binnen de huidige systemen.

Gericht of geschikt?

Belangrijk bij dergelijke systemen is om ook te kijken wat er mogelijk is met het systeem. Veelal wordt een systeem enkel gebruikt om in te loggen in een bepaalde omgeving zodat je thuis kunt werken. Dat is natuurlijk noodzakelijk en wordt niet gemonitord. Maar is het dan ook zo dat het niet geschikt is voor anderen doeleinden? Wanneer geregistreerd wordt wie wanneer inlogt, is het natuurlijk goed mogelijk dat dit systeem geschikt is voor controle op aanwezigheid. Je kunt dit vergelijken met de situatie waarbij je met een toegangspasje het kantoor binnen gaat. Het werkt als sleutel, registratie is handig voor het BHV team. Tegelijkertijd is het dus geschikt om te zien wie hoe laat het pand ingaat en verlaat. Zorg dus dat je hier onderzoek naar doet als ondernemingsraad. Weet hoe systemen gebruikt worden en welke mogelijkheden zij bieden.

Nikki van Zunderd, trainer/adviseur medezeggenschap

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC