‘Elk nadeel hep z’n voordeel’

Een bijzondere periode

Met het hemelvaartweekend achter de rug, en uitkijkend naar het pinksterweekend waarin de horeca weer zijn gasten mag ontvangen, zetten we weer een volgende stap in deze bijzondere periode.

Na weken van zoomen met ouders en schoonouders, het geven van thuisonderwijs en het steunen van lokale initiatieven voor de voetbalclub en de plaatselijke restaurants vond ik mezelf afgelopen vrijdag weer met mijn jongens bij de Efteling. Langzaam terug naar ‘het nieuwe normaal’ met lekker veel ruimte in de wachtrij. Bovenstaande uitspraak van Cruijff ‘Elk nadeel hep z’n voordeel’ heeft de afgelopen week veel door mijn hoofd gespookt. Welke voordelen halen we uit dit Covid-19 nadeel?

Voordelen?

Ik besef me terdege dat het aanduiden van deze periode als ‘bijzonder’ voor veel mensen veel te positief aanvoelt. Mensen die dierbaren hebben verloren, maar ook werkgevers en werknemers in getroffen branches vinden ‘rampzalig’ wellicht een betere term. En wanneer je toekomst op het spel staat is dat terecht. Er zullen individuele slachtoffers vallen. Bedrijven zullen gedwongen zijn te reorganiseren en werknemers zullen hun baan verliezen. Dan is het moeilijk om veel voordelen te zien. Als OR en adviseur doen we er alles aan om eventuele noodzakelijke gevolgen zo goed en eerlijk mogelijk op te vangen, zodat eenieder toch positief vooruit kan kijken. Maar hoe moeilijk het ook is om ze nu al te zien: er zijn ook voordelen!

De afgelopen periode heeft voor mijzelf in het teken gestaan van het omzetten van ons trainingsaanbod in digitale vormen, en het ondersteunen van OR ‘en waar al veel veranderde. Ik gaf webinars en ik zoomde wat af. Ik bespaarde heel wat reistijd naar ons kantoor in Scheveningen en die enkele keer dat ik wel op pad moest, kon ik overal doorrijden. De zorg en het onderwijs heeft veel positieve aandacht gekregen en wellicht zijn er daardoor straks meer jongens en meiden, maar ook omscholers die daar een steentje aan willen bijdragen. Natuurlijk is er nog veel onzeker maar op termijn zullen meerdere voordelen naar voren komen.

Andere tijden, andere uitdagingen, andere vraagstukken!

De digitale trainingen zullen een blijvertje zijn. Noodzaak stimuleert innovatie en gebleken is dat het een welkome aanvulling is op de live trainingen. Het vergt een andere aanpak en het past niet bij iedereen (de interactie is toch anders) maar op sommige momenten, voor sommige onderwerpen en bij bepaalde groepen blijkt het uitstekend te werken! Zo zijn er ook restaurants die straks met hun ‘Drive-through’ doorgaan, ondernemers die in de mondkapjes zijn gedoken en talloze organisaties die thuiswerken als een vaste mogelijkheid hebben geadopteerd. Menig OR gaat nu gesprekken aan om creatieve oplossingen op te nemen in het vaste aanbod, of evalueert gezamenlijk welke oplossingen/ voordelen nog aangescherpt kunnen worden om daarvoor in aanmerking te komen.

Ook OR ‘en hebben zichzelf opnieuw uitgevonden. Om met oplossingen te komen of deze goed te kunnen evalueren is het achterbancontact verbeterd, en men heeft zich verdiept in de financiële (on)mogelijkheden van de organisatie om snel te kunnen schakelen wanneer nodig. Initiatiefvoorstellen over procesverbeteringen en gesprekken over de juiste maatregelen om continuïteit te waarborgen: Op veel plekken is er veel veranderd en heeft de OR meer waarde gekregen. Het is goed om te zien dat iedereen zich volledig inzet om deze belangrijke rol te vervullen. Ik ben dankbaar dat ik de mensen mag ondersteunen hierin te groeien. Elk nadeel hep z’n voordeel!

Peter Reinerink,
Trainer Medezeggenschap

 

TRAINIAC is gespecialiseerd in OR trainingen, advies- en begeleidingstrajecten op maat en verhoogd daarmee de waarde van ondernemingsraden. Benieuwd wat we voor uw OR kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC