Een week uit het leven van…

 

Altijd al willen weten hoe een week als OR Trainer eruit ziet?
Wat doet een trainer van Ondernemingsraden nou precies en hoe ziet zijn dag eruit? In ‘Een week uit het leven van…’ volgen we Mark Capel een weekje. Kijk en ontdek:

 

EEN WEEK UIT HET LEVEN VAN…MARK CAPEL

DIRECTEUR & TRAINER

MAANDAG

De wekker gaat… de week is weer begonnen! Het is nog donker als ik in de auto stap en naar een klant in de regio Eindhoven ga. Ik rij over de A50 ter hoogte van Nijmegen en zie de zon opkomen over de weilanden. Het is best een stuk rijden, maar nippend aan de nog iets te hete koffie uit mijn kleine thermosfles heb ik toch even een geluksmomentje. Na een mooie rit kom ik aan bij de klant. Deze ochtend ga ik hen helpen met het oprichten van een centrale ondernemingsraad. Een leuke klus om de week mee te beginnen.

Nadat ik een goed beeld heb over wat precies de bedoeling is, stel ik het reglement op en spreek een aantal praktische zaken met hen af. Na 2,5 uur is alles geregeld en maken we een vervolgafspraak.

Ik stap weer in mijn auto en rijd naar mijn geboortestad, Rotterdam. Morgen hebben mijn collega’s en ik een teamdag met fotoshoot in Den Haag en ik ga deze middag dus even naar de New York Barbershop onder Hotel New York om mijn haar en baard weer vakkundig netjes te laten maken. Mijn vaste barbier Hans staat mij al op te wachten en na zo’n vijf kwartier zie ik er weer strak en netjes uit. Tevreden verlaat ik de barbier en geniet nog even van het uitzicht vanaf de Wilhelminapier over de stad en de Erasmusbrug.

Aangezien ik geen zin heb om morgen heel vroeg vanuit regio Zwolle, waar ik woon, naar Den Haag te vertrekken heb ik besloten om vandaag al vanuit Rotterdam naar Den Haag te gaan en daar te overnachten in het hotel waar morgen ook de fotoshoot is. Aangekomen in het hotel check ik in en ga naar mijn kamer. Eerst even de ingekomen email beantwoorden, een telefoontje plegen en nog wat administratie bijwerken.

Het is inmiddels iets na 16:00 uur en het koude weer van februari nodigt mij uit voor een wandeling door Scheveningen. Ik ken het hier vrij goed aangezien ik een aantal jaar op Scheveningen heb gewoond. Na een fikse wandeling over “De Fred”, richting de haven en via de boulevard via de Keizerstraat weer terug, kom ik weer aan bij het hotel.

Het is inmiddels donker en tijd voor een hapje en een drankje. Na een ontspannen avond duik in bijtijds mijn bed in. Morgen de teamdag met de fotoshoot.

Een week uit het leven van...Mark Capel | Rotterdam

DINSDAG

Vandaag is het zover; de fotoshoot! We hebben weer mooie foto’s nodig voor op de website en voor social media. Iedereen ziet er weer top uit en ook de figuranten maken indruk. De fotograaf is keurig op tijd en we kunnen dus van start.
Mijn collega Barbara laat er geen gras over groeien en dirigeert ons met militaire precisie (en dwang) in allerlei settings en posities zodat we goed gebruik kunnen maken van de tijd van de fotograaf.

Rond de lunch staat alles er op. It’s a wrap! Nu lunchen en dan kunnen we daarna beginnen aan het inhoudelijke deel van de teamdag. Als trainer heb je veel contact met je collega’s, maar je ziet elkaar niet op wekelijkse basis. Om die reden hebben we één keer in de maand een teamdag. Tijdens deze teamdag sparren we met elkaar, delen we de leukste gebeurtenissen, leren we elkaar nieuwe werkvormen en spreken praktische zaken met elkaar af. Soms schuiven er ook advocaten of andere vakinhoudelijke specialisten aan om ons te scholen. Het zijn altijd mooie dagen waar ik naar uit kijk.

Rond 17:00 uur zit de teamdag er alweer op. Voor iedereen heb ik nog een mooi bierpakket van Eggens Craft Beer uit Groningen meegenomen als dank voor het harde werken en het daarbij behorende goede resultaat van de afgelopen maand. Tijd om naar huis te gaan. Morgen weer een dag.

Een week uit het leven van...Mark Capel | Fotoshoot

WOENSDAG

De wekker gaat wat later vandaag. Vandaag heb ik namelijk een thuiswerkdag ingepland. Als je veel onderweg bent is het vaak lastig om even rustig de klanten te bellen of te mailen. Om die reden plan ik regelmatig een dag in waar ik niet de deur uit ga, maar heel de dag bel, app en mail. Goed contact met klanten is natuurlijk ontzettend belangrijk en vooral ook leuk. Ik ben er dus helemaal klaar voor en heb er zin in.

De geur van koffie hangt in de lucht, mijn laptop en telefoon zijn opgeladen en mijn ontbijt is inmiddels verleden tijd… kom maar op! Alle klanten waar langer dan een maand geen contact mee is geweest worden even gebeld geappt of gemaild. Met een aantal heb ik vandaag een evaluatiemoment ingepland om te bespreken hoe het hen vergaan is na de laatste training. Er zijn leuke gesprekken, serieuze gesprekken en er worden afspraken gemaakt voor een nieuw contactmoment.

Iets voor 11:00 uur krijg ik via onze website een aanvraag voor een training van een OR van een technisch bedrijf. De training moet wel op korte termijn plaatsvinden. Even kijken in de agenda’s wie er tijd heeft voor de training en ik mail de aanvraag door naar mijn collega die dezelfde dag nog even contact opneemt met de OR om te bespreken wat precies de wensen zijn.

Om 15:00 uur heb ik iedereen gebeld, geappt of gemaild en besluit ik dat het mooi geweest is voor vandaag. Ik ben niet iemand die al te lang achter een laptop wil zitten. Het weer is mooi, maar fris, dus ik besluit mij warm aan te kleden en even een stukje te gaan fietsen in het nabijgelegen bos. Na een uurtje kom ik tot de conclusie dat fietsen met deze kou mooi, maar wel wat afzien is dus besluit ik terug naar huis te gaan om bij de open haard weer een beetje op te warmen. Aan het begin van de avond krijg ik een appje van mijn collega met de mededeling dat ze de training mag verzorgen. Snel schakelen… hou ik van! Al met al weer een prima dag!

Mark Capel aan het werk

DONDERDAG

De komende twee dagen ben ik in Harderwijk voor de training van een ondernemingsraad. Nog geen maand geleden zijn er verkiezingen geweest in de organisatie en deze OR is dus nieuw. De organisatie ken ik al wel, want ik heb de vorige OR meerdere keren getraind en begeleid.

Ik zie dat er van de 9 leden 2 bekenden bij zijn. Zij zaten ook al in de vorige OR. We beginnen de dag met de wet op de ondernemingsraden. Een onderwerp waar je als OR niet onderuit komt en waar de meeste OR-leden zich niet per se op verheugen, maar de cursisten zijn enthousiast en hebben veel vragen. Wetgeving wordt vooraf door veel cursisten gezien als taai en stoffig. Het is dus altijd de uitdaging als trainer om de cursisten enthousiast te krijgen voor zoiets “stoffigs” als wetgeving. We gebruiken hier vooral heel veel leuke en soms een beetje eigenaardige of gekke praktijkvoorbeelden voor.

Zelf vind ik het leuk om de cursisten uit te dagen om zelf na te denken en niet gelijk conclusies te trekken. En natuurlijk moet er ook nog een beetje gelachen worden. Het lijkt mij vreselijk om bij een training over “stoffige” wetgeving heel de dag serieus te moeten zijn richting de cursisten. Dat maakt het voor mij niet leuker, maar ook zeker voor de cursisten niet.

Aan het eind van de middag evalueren we de dag en spreken we wat praktische zaken af. Iedereen kan even inchecken en wat voor zichzelf doen en we spreken af om 19:00 uur voor het diner. Ik ga na het inchecken even een stukje wandelen aangezien het hotel midden in het bos staat en de omgeving prachtig is. Om 18:30 uur ben ik weer terug en zie wat cursisten aan de bar zitten met een drankje. Het ziet er erg uitnodigend uit en ik voeg mij bij de cursisten voor een drankje afkomstig uit een lokale brouwerij.

Tijdens het diner leer je de cursisten als trainer beter kennen. Ik kom erachter dat een van de cursisten dezelfde liefde voor motoren heeft als ik en hij laat op zijn telefoon dan ook foto’s zien van een prachtige Harley Davidson die hij helemaal zelf heeft opgeknapt. Na het diner word ik nog door de cursisten uitgenodigd voor een drankje aan de bar.

Het begint al wat later te worden en ik besluit na het ene drankje naar mijn kamer te gaan. Morgen moet er immers ook gewoon weer gepresteerd worden!

Casual gesprek

VRIJDAG

Dag 2 van de training! Na een goede nachtrust en dito douche kleed ik mij aan en ga eens op zoek naar het ontbijt.

Ik tref een aantal cursisten om aan het ontbijt in het restaurant van het hotel. Met een kopje koffie en een schaaltje yoghurt met fruit en noten sluit ik bij hen aan. Na het ontbijt kan de training beginnen! Deze dag staat in het teken van de onderlinge samenwerking. De cursisten doen verschillende oefeningen en opdrachten waardoor ze leren om beter samen te werken. Het is een totaal andere dag dan gisteren. Van wetgeving naar werkvormen. Dat maakt het werk ook vaak zo leuk. Als trainer ben ik op heel veel verschillende manier met de klanten bezig.

Het eind van de dag komt in inzicht. We evalueren de twee dagen training en maken vervolgafspraken. Rond 16:30 uur stap ik in de auto op weg naar huis. Het is maar 45 minuten rijden, dus rond 17:15 uur stap ik thuis uit de auto. Ik loop met mijn tas naar binnen, doe mijn schoenen uit en steek de open haard aan. In de koelkast staat nog een fles uit het bierpakket dat ik dinsdag voor mijn collega’s heb meegenomen. Natuurlijk heb ik er mijzelf ook eentje cadeau gedaan. Ik schenk mijn glas vol en ga bij de haard zitten, kijk naar het vuur en denk even terug aan deze week.

Het was een afwisselende week. Zoals altijd eigenlijk. Volgende week ziet er weer totaal anders uit. Mooie baan heb ik!

Mark

Een week uit het leven van...Mark Capel

WERKEN ALS TRAINER BIJ TRAINIAC? Bekijk dan even onze vacature pagina

 

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC