Een week uit het leven van de trainer

Wat maakt een trainer van TRAINIAC toch allemaal mee in een week tijd?

 

Maandag

Het regent… en niet zo zuinig ook. Het is nog vroeg (en donker) en ik rij over een weg die duidelijk geen ZOAB ondergrond bevat. Ik rij niet zo graag in het donker, maar rond deze tijd van het jaar ontkom je daar niet aan. Na zo’n 20 minuten op de A28 stopt het ineens met regenen en zie ik langzaamaan de zon opkomen.

Ik ben onderweg naar Den Haag voor een training. Zo’n 45 minuten voor aanvang van de training arriveer ik in de Hofstad op de trainingslocatie. Er is nog geen cursist te bespeuren, dus dat geeft mij even de ruimte om rustig op te starten. De laptop wordt aangesloten, schrijfmateriaal klaargelegd en ik haal een kopje koffie uit de automaat op de gang. Bij de laatste slok van mijn koffie komt de eerste cursist beginnen: aan de slag dus.

We hebben het deze dag gehad over de toegevoegde waarde die zij als OR kunnen hebben en hoe dit te realiseren is. Veel interactie, oefenen en zaken concreet maken. De trainingsdag is naar ieders wens verlopen. Het was een leuke groep, waardoor je als trainer ook een leuke dag hebt. Tevreden stap ik eind van de middag in de auto en rij naar Rotterdam, waar ik de volgende dag moet zijn.

Aangezien ik niet vies ben van autorijden, maar het niet nodig vind om een paar uur heen en weer te rijden van Den Haag naar huis (Overijssel) en dan weer naar Rotterdam heb ik besloten om in het centrum van mijn geboortestad te blijven slapen. Dat scheelt veel reistijd en zorgt er dus voor dat ik uitgeslapen en ontspannen bij de klant aankom. Ik parkeer mijn auto en check in bij het hotel. Het is droog, maar koud en ik besluit een wandeling door het centrum te maken. Na een uurtje wandelen strand ik bij een van de vele eettentjes in de Witte de Withstraat. Het is daarna een korte, maar nog steeds frisse wandeling, naar mijn hotel. Dit is een prima begin van de week!

 

Dinsdag

De volgende ochtend rij ik vanuit het centrum over de Erasmusbrug richting Ahoy, door het Zuiderpark richting de A16. Mijn volgende afspraak is bij een bedrijf aan de A16. De directeur van deze organisatie is redelijk recent in dienst gekomen en heeft nog nooit eerder als eindverantwoordelijke van een organisatie met een OR te maken gehad. Hij zou dus graag willen weten wat er van hem wordt verwacht en wat hij van de OR mag verwachten.

Een interessante ochtend voor beiden. Voor de directeur omdat hij veel nieuwe inzichten krijgt die hem helpen zijn rol richting de OR beter te vervullen. Voor mij omdat ik op deze manier ook kan horen hoe een OR die wij niet trainen, adviseren of begeleiden, invulling geeft aan zijn rol en de medezeggenschap. Rond de lunch zit de training erop. Ik krijg aangeboden om mee te lunchen, maar dit sla ik vriendelijk af. Het is weer tijd om naar huis te gaan en het is nog zo’n twee uren rijden.

Eenmaal thuis aangekomen klap ik de laptop open om te kijken of ik nog iets gemist heb en maak een to-do lijstje voor de thuiswerkdag van morgen. Na een half uur is het lijstje klaar en ik besluit dat het weer genoeg geweest is voor vandaag.

 

Woensdag

Vandaag werk ik heel de dag thuis. Minimaal een dag in week werk ik thuis. Omdat je in dit werk veel onderweg bent heb je niet altijd tijd om even rustig met klanten te bellen of te mailen. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk en leuk om regelmatig contact met iedereen te hebben. Een schaaltje met de overblijfselen van iets dat recent nog yoghurt met noten en fruit geweest is staat nog op mijn bureau. Ik loop met het schaaltje naar de vaatwasser, zet het schaaltje in diezelfde vaatwasser, schenk mijzelf nog een kop koffie in en ga aan de slag!

Vandaag heb ik een aantal gesprekken met klanten gepland staan waarin we het gaan hebben over de invulling van de trainingsdagen. Veel klanten trainen al jaren bij ons en plannen twee keer per jaar een trainingsmoment dat zij willen gebruiken om actuele zaken te bespreken of om vaardigheden en/of kennis op te doen, omdat zij in de praktijk merken dat zij tegen bepaalde dingen aanlopen. Zo spreek ik een OR die het graag willen hebben over gedrag en houding in overleg met hun bestuurder. Een andere OR verwacht een grote reorganisatie en zij willen vooral goed voorbereid het gesprek aan kunnen gaan. Zo passeren in de ochtend veel trainingsonderwerpen de revue. Allemaal unieke casussen bij totaal verschillende organisaties.

Na afloop stel ik de besproken trainingsprogramma’s op en mail dit naar de verschillende OR-en. Ik beantwoord nog wat e-mails en werk de administratie bij. Rond een uur of 14:30 uur ben ik klaar met mijn to-do lijst en dat komt goed uit, want ik heb om 15:00 uur een afspraak bij d’Olde Sik barbiers in IJhorst om haar en baard weer netjes bij te laten werken. Het is 10 minuten rijden dus geen haast. Morgen weer een trainingsdag.

 

Donderdag

Het was vroeg vanmorgen… Ik ben nog nooit goed geweest in vroeg op staan, maar heb toch besloten om niet de woensdagavond al in de auto te stappen maar gewoon lekker thuis te slapen. Dat heeft wel tot gevolg dat ik vandaag om 6:00 uur in de auto zit, op weg naar Haarlem. Vandaag en morgen geef ik hier aan een nieuwe OR een starttraining. Deze organisatie hebben wij nog nooit getraind en dus heb ik mij vooraf goed ingelezen. We hebben het deze twee dagen over de wetgeving, de onderlinge rolverdeling, de communicatie met de werknemers en de relatie met de bestuurder.

Vandaag beginnen we met de wetgeving. Ik heb allemaal leuke en interessante jurisprudentie erbij gezocht, zodat het voor de OR duidelijk is hoe de wet wordt uitgelegd en hoe je deze dus kunt lezen. Het is geslaagde dag! De deelnemers zijn enthousiast en gaan vol energie weer naar huis. Het komt vaak voor dat je twee dagen in een hotel bent samen met de OR, maar het komt – zoals nu ook het geval is – ook regelmatig voor dat de OR na de trainingsdag weer naar huis gaan en de volgende ochtend pas weer present is. Dit geeft mij de mogelijkheid om ’s avonds in Haarlem even een hapje te eten en af te spreken met Chris.

Chris is inmiddels een aantal jaar gepensioneerd en was voorheen OR-lid van een organisatie die ik vele malen heb mogen trainen. Er is hierdoor een vriendschap ontstaan en als ik in de buurt van Haarlem ben, spreek ik graag met hem af om samen ergens een biertje te gaan drinken. In Haarlem kan dat goed bij de Uiltje Bar in de Zijlstraat en de Jopenkerk. We treffen elkaar in de Jopenkerk en halen herinneringen op en maken ook meteen nieuwe. De avond eindigen we bijtijds want, ondanks dat Chris gepensioneerd is, ben ik dat verre van. Morgen immers dag twee van de training met de nieuwe ondernemingsraad.

 

Vrijdag

Om een uur of 8:00 zit ik aan mijn ontbijt; een bakje yoghurt met fruit en noten vergezeld door een kop koffie. Een heel gezond begin van de dag, vind ik. Toch kan ik de verleiding niet weerstaand en grijp in de loop naar de uitgang van het restaurant nog snel een croissantje van het buffet (ik ben ook maar een mens). In de zaal aangekomen zet ik alles klaar voor die dag en test nog even of het scherm en alle aansluitingen het doen zoals ik mag verwachten. Alles doet het en staat klaar dus ben ik klaar voor de dag!

De dag verloopt goed. Er zijn wat discussies binnen de OR over welke houding zij in het gesprek met bestuurder moeten aannemen. De een vindt dat je beter vliegen vangt met honing dan met azijn, de ander is wat meer voor een hardere koers. Uiteindelijk vinden we een weg waar iedereen zich in kan vinden: hard op de inhoud en zacht op de relatie.

Aan het eind van de dag evalueren we de twee dagen en sluiten we positief af. Omdat het voor deze OR best lastig was om een training te plannen besluiten ze te vragen of ik ook een vervolgtraining wil verzorgen en of ze al iets kunnen plannen voor over een maand of zes. Er zijn veel OR-en die dat doen dus dat is geen probleem. Fijn ook dat ze tevreden zijn en gelijk een vervolg willen plannen. We pakken onze agenda’s erbij en prikken twee dagen voor over een half jaar. Ik spreek af dat ik in de tussenliggende periode iedere maand even contact heb met de voorzitter van de OR om te kijken hoe e.e.a. verloopt. Dit helpt mij ook om een programma voor een vervolgtraining vorm te geven.

Tevreden stap ik in de auto en rij weer terug naar Overijssel. Naar huis. Het was weer een mooie week!

 

Mark Capel ~ Directeur, Trainer & Adviseur Medezeggenschap bij TRAINIAC

 

TRAINIAC is gespecialiseerd in OR trainingen, advies- en begeleidingstrajecten op maat en verhoogd daarmee de waarde van ondernemingsraden. Benieuwd wat we voor uw OR kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC