Een OR-lid aan het woord – abtWassenaar

TRAINIAC Marc Kuipers vs. abtWassenaar Lex Meijer

Een OR-lid aan het woord – abtWassenaar

Wie ben je en in welke OR zit je (hoe ziet deze eruit)?

Mijn naam is Lex Meijer, 36 jaar, en ik ben voorzitter van de OR van abtWassenaar. Onze OR bestaat uit totaal 5 personen met ieder zijn unieke kwaliteiten. Alle disciplines van ons multidisciplinair adviesbureau zijn vertegenwoordigd. Ook is de leeftijdsverdeling van jong tot oud, dat zorgt voor een leuke dynamiek in het team.

Wat was voor jou de reden om bij de OR te gaan en zijn je verwachtingen van de OR waargemaakt?

Ik werk ondertussen 8 jaar met enorm veel plezier bij ons adviesbureau en door die jaren zijn we sterk gegroeid. Afgelopen januari (2022) is de OR opgericht omdat we boven de 50 werknemers zijn gekomen en omdat er behoefte aan was. Het kwam voor mij op een perfect moment om mij op een ander vlak te ontwikkelen dan enkel in de techniek. Daarnaast wil ik het geweldige gevoel dat ik heb bij ons bedrijf bewaken zodat ik, en mijn andere collega’s, hier nog jaren kunnen en willen blijven werken.

Qua verwachtingen is het op deze korte termijn wisselend. Ik heb super veel geleerd over wat het betekent om in de OR te zitten, voorzitter te zijn en lastige adviesaanvragen te behandelen. Ook voor het bestuur was het wennen dat er een OR was waardoor we als OR niet altijd directe grip hadden op de wijzigingen wat niet heeft bijgedragen aan de betrokkenheid van de werknemers.

Op welke manier(en) is de OR in de huidige zittingstermijn van toegevoegde waarde geweest naar de werknemers en de organisatie?

We hebben adviezen gegeven en meegedacht over indexering van salarissen, arbeidsvoorwaarden, pensioenen en wijzigingen in het bestuur. We werden het eerste jaar dus direct voor de leeuwen gegooid. Bij alle beslissingen was het van belang dat het personeel betrokken bleef bij de organisatie maar ook dat de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd zou blijven. Ik denk dat we zo goed mogelijk hebben weten te schakelen tussen beide belangen en daar een belangrijke bijdrage in hebben gehad.

Wat zijn de voornaamste uitdagingen voor jullie OR voor 2023?

Door de wisselingen in directie staan we voor een herstructurering van de organisatie. Daarnaast zullen we als OR door moeten ontwikkelen en nog beter onze positie binnen het bedrijf te vestigen. We hebben ten slotte allemaal nog minder dan een jaar ervaring. Ook de samenwerking met onze nieuwe directie zal een nieuwe dynamiek in ons werken geven.

Tot slot moeten we onze betrokkenheid bij onze mensen hooghouden, we moeten uiteindelijk met z’n allen weer vooruit naar een nog mooiere toekomst.

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC