De werk-privébalans en de rol van de OR

De vakantieperiode zit er weer op (helaas)

Na ontspanning is het weer tijd om de balans op te maken. We hebben namelijk de tijd gehad om even stil te staan bij de invulling van ons leven en hoe we omgaan met de balans tussen ons werk- en privéleven.

De werk-privébalans en de rol van de OR

De werk-privébalans is een balans die voor ieder individu anders is en die op ieder moment kan verschillen. Deze balans speelt een cruciale rol in het welzijn en de productiviteit van medewerkers op de werkvloer. De ondernemingsraad behartigt de belangen van de medewerkers en kan zich inzetten voor een werkomgeving waar medewerkers hun werk en privéleven effectief kunnen combineren.

Oude richtlijn herzien

De SER (Sociaal-Economische Raad) heeft in 2013 al eens een richtlijn gepubliceerd over deze werk-privé balans. Deze richtlijn is bedoeld om Arbodeskundigen wat handvatten te geven om werkgevers en werknemers te kunnen adviseren bij het vinden, herstellen of behouden van die balans. Omdat er in de afgelopen jaren nogal wat veranderd is in de manier waarop we werken, zoals bijvoorbeeld het thuiswerken, heeft de SER de oude richtlijn werk-privébalans uit 2013 begin dit jaar herzien en opnieuw gepubliceerd.

In deze vernieuwde richtlijn wordt aandacht besteed aan de definitie van de werk-privé balans en worden de preventieve maatregelen ge-update. Daarnaast is er een nieuw hoofdstuk toegevoegd over thuiswerken. Onder andere de RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie), het Preventief Medisch Onderzoek en het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek worden benoemd als mogelijke instrumenten die een Arbodeskundige kan inzetten binnen een organisatie. Ook de OR heeft een rol bij het uitvoeren van deze onderzoeken binnen de organisatie volgens het instemmingsrecht (Art 27 lid 1D). Handig om deze nieuwe richtlijn ook bij de hand te hebben als OR bij een nieuw RI&E of om te gebruiken wanneer jullie een initiatiefvoorstel rondom dit onderwerp willen schrijven.

Wij zijn in ieder geval benieuwd hoe jullie een bijdrage kunnen leveren aan een gezonde werk-privébalans voor de medewerkers binnen jullie organisatie. Heb je hier hulp bij nodig? Benader dan jouw TRAINIAC contactpersoon!

Monique Rommers

Trainer & Adviseur bij TRAINIAC

TRAINIAC is gespecialiseerd in OR trainingen, advies- en begeleidingstrajecten op maat en verhoogd daarmee de waarde van ondernemingsraden. Benieuwd wat we voor uw OR kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC