Klant aan het woord

In de categorie ‘Klant aan het woord’ praten we deze keer met Arianne van den Berg, Ambtelijk Secretaris

 

Wil je jezelf even voorstellen?

Ik ben Arianne van den Berg en sinds 2002 ambtelijk secretaris voor verschillende Ondernemingsraden. Momenteel ben ik ambtelijk secretaris voor de OR van Mediq Nederland B.V. en die van de Raad van State.

 

Als ambtelijk secretaris heb jij al heel wat trainingen meegemaakt, wat maakt voor jou een goede training?

Een training waarbij het lukt om iedereen aangehaakt te houden, waarbij alle deelnemers actief en gemotiveerd deelnemen, er naar elkaar geluisterd wordt en op zowel formele als informele onderdelen mooie verhalen gedeeld worden. Naar huis gaan met niet alleen mooie voornemens, maar ook met meer persoonlijke kennis van de deelnemers.

Hoe zorg jij ervoor dat de training aansluit bij de groep?

Mijn uitgangspunt is dat een training maatwerk moet zijn. Elke OR heeft zijn eigen dynamiek met verschillende mensen en ervaringen. Daar probeer ik, in samenspraak met het dagelijks bestuur en de trainer, altijd rekening mee te houden. Waar is behoefte aan en waar zit de spanning tussen ervaring met onervarenheid. Verveling bij de een kan een uitdaging zijn voor de ander. Daar een balans in zien te vinden is niet altijd eenvoudig, maar is wel een must.

 

Als je een onderwerp moest kiezen, van welk onderwerp zou jij zeggen dat elke OR die een keer in een training moet laten terugkomen (naast de Wet op de Ondernemingsraden)?

Gesprekstrainingen en dan het liefst onder begeleiding van een trainingsacteur. Er zijn zoveel vanzelfsprekendheden, valkuilen en gewoontes die maken dat je soms ver weg blijft van een gewenst resultaat. De spiegel die een trainingsacteur kan voorhouden wordt nog lange tijd na de training tevoorschijn gehaald.

 

Wat zijn jouw tips aan (ambtelijk) secretarissen van andere OR’en wat betreft de voorbereiding voor een training?

Ga met een nieuwe OR niet onmiddellijk een training organiseren, behalve misschien over de WOR. Laat de leden eerst een paar vergaderingen doen zodat ze het spel leren kennen en kijk naar de ontwikkelingen binnen de groep. Bepaal aan de hand hiervan waar de behoefte zit. Ik inventariseer vervolgens altijd in de groep welke interesses er zijn en maak dan een programma in samenspraak met het dagelijks bestuur en de trainer.

Zowel bij mijn huidige, maar ook al bij vorige werkgevers werk ik samen met TRAINIAC.

Er is altijd maatwerk mogelijk en de trainingen worden professioneel gefaciliteerd. Dat maakt mij en de OR-leden tot een tevreden klant.

 

Marloes Kool ~ Trainer & Adviseur Medezeggenschap bij TRAINIAC

TRAINIAC is gespecialiseerd in OR trainingen, advies- en begeleidingstrajecten op maat en verhoogd daarmee de waarde van ondernemingsraden. Benieuwd wat we voor uw OR kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

 

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC