Achter de schermen

Wat we doen bij TRAINIAC mag voor velen duidelijk zijn: we trainen en begeleiden ondernemingsraden in alles wat op hun pad komt.

Dit doen we als bedrijf al meer dan 10 jaar en we groeien gestaag door in het aantal ondernemingsraden dat met ons samenwerkt. Maar wat komt daar nu achter de schermen allemaal bij kijken? Hoe vinden wij onze trainers en hoe zorgen wij dat zij goed op de hoogte zijn van al die verschillende aspecten? En op welke manier werken wij constant aan onze kwaliteit en volgen we de ontwikkelingen binnen de medezeggenschap? In dit artikel neem ik jullie graag mee om een kijkje bij ons in de keuken te nemen. Als teammanager ben ik namelijk dagelijks bezig met deze onderwerpen.

Het begint bij het vinden de juiste collega

Het vinden van trainers in ons werkveld is niet altijd gemakkelijk. We vragen dan ook nogal wat van iemand: universitair geschoold, bedrijfskundige achtergrond, snel kunnen schakelen, stoffige wetten willen leren en deze leuk kunnen uitleggen. Als iemand dit dan in zich heeft, is het ook belangrijk dat je gek genoeg bent om vaak van huis te zijn en je avonden door te brengen aan de bar samen met de OR-leden. Daarbovenop komt dan ook nog eens, dat wij bij TRAINIAC graag een beetje eigenzinnig zijn, en wij dus ook hopen dat een nieuwe collega dit op zijn/haar eigen manier is. Je begrijpt het… we zoeken een schaap met 5 poten. Mocht je je dus ooit nog afvragen waarom wij zo vaak een vacature hebben, dan is dit omdat we gewoon nog niet iemand hebben gevonden die wij goed genoeg vinden voor jouw OR!

Kennis opdoen en op peil houden

Kennis is ontzettend belangrijk in ons werk, uiteraard over de WOR en het volgen van jurisprudentie. Maar daarnaast zijn wij ook goed op de hoogte van onder andere HR, arbeidsrecht, Arbo en communicatietechnieken. Dit betekent dat wij constant nieuwe dingen leren. We leren elkaar veel; dit gebeurt vooral bij het inwerken van nieuwe collega’s, maar ook uit specialismes van collega’s wordt veel met elkaar gedeeld. Bovendien wordt er tijd besteed aan opleiding en (bij)scholing. Regelmatig volgen wij sessies over wetgeving, nieuwe ontwikkelingen maar ook meerdaagse trainingen over diverse onderwerpen. Als trainingsbureau geloven wij hier natuurlijk erg in en stimuleren wij onze trainers om meerdere dagen per jaar zelf op training gaan.

Aandacht voor kwaliteit

Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel en hier besteden we veel aandacht aan. Dit doen we door regelmatig onze trainingen onder de loep te nemen. Wat doet elke trainer bij een onderwerp en wat kunnen we van elkaar leren? Iedereen heeft natuurlijk zijn/haar eigen manier van trainen, maar wij willen natuurlijk wel dat de kwaliteit altijd gegarandeerd is. Nieuwe trainingen worden eerst aan de collega trainers gegeven zodat we elkaar scherp kunnen houden en zien wat het effect is van werkvormen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de inhoud van onze seminars. Eén trainer duikt in alle jurisprudentie en ontwikkelingen, en oefent eerst op ons voordat we naar de locatie gaan.

In een training kan het natuurlijk ook voorkomen dat er een vraag of onderwerp komt, waar de trainer op dat moment onvoldoende over weet. Door het snelle schakelen onderling, worden soms op de achtergrond dingen uitgezocht terwijl de training gaande is. Later op de dag kan de trainer dan het onderwerp behandelen of de vraag beantwoorden. Zo helpen wij elkaar en zorgen we dat er niet zomaar een verkeerd antwoord wordt gegeven of je als OR niet geholpen bent. Dit maakt ons extra flexibel en is mooi teamwerk voor ons als collega’s.

Lol met elkaar

Ook natuurlijk héél belangrijk! Hier zijn we dan samen ook heel goed in! Onze teamuitjes (voor corona) zijn altijd spectaculair. Zo hadden we een kookworkshop in de Librije met heerlijke gerechten en vooral lekkere wijnen. Maar ook gingen we met z’n allen door de modder tijdens een Viking Run. En niet te vergeten hakken op het strand van Scheveningen met Happy Hardcore. Het afgelopen jaar is dit natuurlijk helaas minder tof, maar ook de online muziekbingo was een succes!

Naast deze gave uitjes, hebben wij ook tussendoor natuurlijk ook veel lol. Elke maand hebben wij een teamdag waar het uiteraard veel over de inhoud gaat, maar het ook heerlijk is om even bij te praten. Ons halfjaarlijks seminar is daarnaast natuurlijk ook altijd een mooie reden om elkaar te zien, en de avond met een goede borrel af te sluiten.

Professionaliseren en doorgroeien met structuur

De afgelopen jaren zijn wij als organisatie sterk geprofessionaliseerd. Zonder goede fundering kan je immers niet groeien als bedrijf. Structuur intern, strakkere administratie en constante focus op kwaliteit hebben de aandacht. Trainers zijn van nature goed in voor de groep staan, snel dingen leren en goed in sociaal contact met de deelnemers. Administratie en structuur, valt hier niet altijd onder. Gelukkig hebben wij dan ook een fantastische officemanager die ons bijstaat in deze structuur en streng kan zijn voor ons. En ook ik als teammanager besteed hier veel aandacht aan. Zo houden wij alles goed op orde en wordt onze service nog beter. Zo hopen we nog jaren door te groeien en super trainingen en advies te geven!

Nikki van Zunderd
Trainer & Adviseur Medezeggenschap | Team Manager

 

TRAINIAC is gespecialiseerd in OR trainingen, advies- en begeleidingstrajecten op maat en verhoogd daarmee de waarde van ondernemingsraden. Benieuwd wat we voor uw OR kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC