Veel gestelde vragen over de ondernemingsraad

Hieronder veel gestelde vragen over de ondernemingsraad.

  1. Wat is een ondernemingsraad?

Een ondernemingsraad is een vertegenwoordiging van werknemers in de organisatie die overleg voert met de directie om zo bij te dragen aan het behalen van de organisatiedoelen.

  1. Wat is de taak van een ondernemingsraad?

De ondernemingsraad draagt bij aan het goed functioneren van de onderneming door namens werknemers overleg te voeren met de directie over zaken die de onderneming aangaan.

  1. Is een ondernemingsraad verplicht?

Iedere organisatie waar meer dan 50 personen werkzaam zijn is in Nederland verplicht om een ondernemingsraad in te stellen.

  1. Hoe word ik lid van de ondernemingsraad?

Je kunt lid worden van de ondernemingsraad door je verkiesbaar te stellen. Enkele weken voor de verkiezingen doet de ondernemingsraad een oproep om je kandidaat te stellen. Vraag gerust eens aan jouw OR wanneer er weer verkiezingen zijn.

  1. Waarom zou ik bij de ondernemingsraad gaan?

Allereerst omdat gewoon heel leuk is! Daarnaast ontwikkelen je jezelf op een ander vlak dan je gewend bent, leer je de organisatie heel goed kennen en kan je natuurlijk meepraten over allerlei zaken die de organisatie aangaan.

  1. Wat doet een ondernemingsraad?

De ondernemingsraad draagt bij aan het goed functioneren van de onderneming door namens werknemers overleg te voeren met de directie over zaken die de onderneming aangaan. Daarnaast adviseert de OR gevraagd en ongevraagd de directie over (vaak) complexere organisatorische en bedrijfseconomische zaken en heeft de OR een instemmingsrecht over een aantal beleidsmatige regelingen.

  1. Wat is de Wet op de Ondernemingsraden?

De Wet op de Ondernemingsraden (WOR) geeft de wettelijke kaders voor de ondernemingsraad. Hierin staan dus alle zaken waar de OR zich mee bezig moet houden en in welke vorm.

  1. Heb ik ontslagbescherming als or-lid?

Ja, een OR-lid heeft ontslagbescherming. Let wel: dit betekent alleen dat je niet ontslagen kunt worden vanwege het OR-lidmaatschap.

  1. Wat is de zittingstermijn van een ondernemingsraad

De zittingstermijn voor een ondernemingsraad bedraagt 3 jaar. Hier mag je een jaar van afwijken. Dat betekent dus dat je kunt kiezen voor een zittingstermijn van 2, 3 of vier jaar.

  1. Hoe leren wel als or beter elkaar kwaliteiten kennen?

Er zijn verschillende manieren voor de leden van de ondernemingsraad om beter bekend te raken met elkaars kwaliteiten. Een door ons veel gebruikte methode is DISC®.

  1. Wat is de rol van de or bij een reorganisatie?

De ondernemingsraad heeft adviesrecht vanuit artikel 25 WOR bij belangrijke wijzigingen in de organisatie van de onderneming dan wel in de verdeling van bevoegdheden binnen de onderneming. Ofwel; een reorganisatie. Dat betekent dat de OR om advies gevraagd moet worden en dat de bestuurder het advies van de OR aantoonbaar mee moet wegen in het besluit.

  1. Hoe richten we een or op?

Een ondernemingsraad oprichten is best even werk. Voor meer informatie kijk hier.

  1. Over welke personele regelingen heeft de or instemmingsrecht

De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op alle personele regelingen die genoemd staan in artikel 27 lid 1 WOR.

  1. Kan de bestuurder geheimhouding aan de OR opleggen?

De bestuurder kan geheimhouding opleggen indien hij of zij dit nodig vindt. Wel moet de bestuurder dit vooraf aangeven en aangeven wanneer de geheimhouding komt te vervallen.

  1. Hoeveel mensen moeten er in een ondernemingsraad?

Dit is afhankelijk van de omvang van de organisatie. In artikel 6 WOR staat het aantal leden genoemd per aantal werknemers.

  • met minder dan 50 personen: 3 leden;
  • met 50 tot 100 personen: 5 leden;
  • met 100 tot 200 personen: 7 leden;
  • met 200 tot 400 personen: 9 leden;
  • met 400 tot 600 personen: 11 leden;
  • met 600 tot 1000 personen: 13 leden;
  • met 1000 tot 2000 personen: 15 leden;
  • en zo vervolgens bij elk volgend duizendtal personen 2 leden meer, tot ten hoogste 25 leden.
  1. Hoe lang mag je in de OR zitten?

Na afloop van de zittingstermijn vinden er opnieuw verkiezingen plaats. Als je dan weer wordt gekozen heb je weer zitting in de OR. Zo kan het zijn dat je een lange tijd in de OR zitting neemt. Uitzondering is indien de OR in het reglement heeft opgenomen dat een lid maar een beperkt aantal zittingstermijnen mag hebben.

  1. Is ondernemingsraad goed voor je cv?

Ja, lidmaatschap van de ondernemingsraad geeft betrokkenheid aan. Natuurlijk moet je wel je best doen als je in de OR zit. Eerlijk is eerlijk; als je het in de OR goed doet valt dit op en kan het van grote invloed zijn op jouw loopbaan. Als je het niet goed doet overigens ook, maar dan in negatieve zin.

  1. Wie mag er in een ondernemingsraad

Iedereen met arbeidsovereenkomst bij de werkgever die langer dan drie maanden in dienst is mag in de OR. Daarnaast mogen ook uitzendkrachten die tenminste 18 maanden werkzaam zijn geweest bij de, in hun geval, inlener zich ook kandidaat stellen voor de OR.

Ga je een OR oprichten? Wil je als nieuwe OR een goede start maken?
Of wil je als bestaande OR het beste naar boven halen om zo de waarde van de OR te verhogen?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC