Training Duurzaamheid en de rol van de OR

Elke dag opnieuw verschijnen er berichten in de media over klimaatverandering, energietransitie en grote verschillen tussen groepen in de samenleving. De maatschappij verwacht van iedereen een bijdrage aan deze moeilijke discussie en organisaties kunnen daarin niet achterblijven. Op welke manier kan onze organisatie bijdragen? Wat past bij onze werkwijze en doelstellingen? Wat is de rol van de OR hierin? In deze training Duurzaamheid en de rol van de OR gaan we in op de verschillende onderdelen van duurzaamheid en hoe de OR hier in de eigen praktijk een bijdrage aan kan leveren.

Definities

In het eerste deel van deze training bespreken we de verschillende definities van duurzaamheid. Naast klimaat en milieu zijn er diverse andere onderdelen waar je aandacht aan kan besteden. We onderzoeken op welke onderdelen de organisatie de meeste invloed kan uitoefenen en gaan in gesprek over welke onderdelen prioriteit hebben bij de OR.

OR kader

In het vervolg wordt gekeken naar de wijze van invloed die je als OR op het onderwerp hebt. We gaan in op hoe duurzaamheid terugkomt in het advies- en instemmingsrecht en welke mogelijkheden het initiatiefrecht biedt bij dit onderwerp.

Doelen en plan van aanpak

Ten slotte ga je als OR aan de slag met het opstellen van concrete doelen en een plan om deze te bereiken. Op deze wijze werk je samen met de trainer aan een praktisch en resultaatgericht plan waar het hele OR-team aan wil bijdragen. Dit zal daarmee bijdragen aan het succes van de OR en waarde die men hecht aan de OR binnen de organisatie, niet alleen nu, maar ook op de lange termijn.

Na de OR training:

  • Heeft de OR inzicht in het onderwerp duurzaamheid en de verschillende onderdelen hierin;
  • Heb je als OR prioriteiten bepaald op basis van de mogelijkheden binnen de organisatie;
  • Weet je hoe je als OR invloed kan uitoefenen op dit onderwerp;
  • Heb je als ondernemingsraad een concreet en praktisch plan;
  • Draag je als OR bij aan een duurzame organisatie en maatschappij
TRAINIAC