VOGD MZ-dagen op 15 en 16 oktober 2020

Op donderdag 15 en vrijdag 16 oktober 2020 organiseert de Vereniging Ondernemingsraden Groothandel en Detailhandel i.s.m. TRAINIAC de VOGD MZ-dagen! Deze twee dagen staan in het teken van het mét en ván elkaar leren. Dit 2-daagse event wordt gehouden in het Fletcher Hotel Doorwerth nabij Arnhem. We hebben voor deze 2 dagen een leuk programma samengesteld.

Het programma van donderdag 15 oktober 2020 ziet er als volgt uit:

10.00 ontvangst
10.30 aftrap event
11.00 start workshops
12.30 lunch
13.30 vervolg workshops
15.00 korte pauze
15.30 gezamenlijke activiteit
17.30 moment voor jezelf
18.30 diner
20.30 pub quiz
22.00 einde dag 1

De workshops die worden aangeboden op donderdag 15 okotber zijn:

Bewust van je team met DISC 
DISC® is een persoonlijkheidsanalyse en meet de diverse psychologische motivatoren van je eigen gedrag. DISC geeft je tools om problemen en uitdagingen om te gaan. Waarom zijn er OR-leden die graag volgen, daar waar andere OR-leden graag de leiding nemen? Waarom zijn sommigen direct enthousiast als er een verandering aangekondigd wordt en gaan anderen weerstand bieden? DISC maakt inzichtelijk waarom mensen zo reageren, zoals ze reageren. Op een praktische manier met DISC inzicht in het gedrag van mensen. De DISC geeft een beter beeld over jezelf, maar over de andere OR-leden.
 
Beinvloed met de Roos van Leary
Gesprekken met andere OR leden, of het overleg met de bestuurder, als OR ben je veel in gesprek en is communicatie belangrijk. Lijkt het soms dat de ander alleen maar met bezwaren kan komen? Of merk je dat je vaak stilvalt bij de bestuurder. Vaak lijkt het alsof de ander niet goed reageert op wat jij hebt gezegd, wat kan leiden tot frustratie. Met deze actieve workshop kom je erachter hoe je dit voorkomt en kan je de reactie van de ander beïnvloeden!
 
Jaarrekening: het hoe en wat
Voor OR leden blijft het ieder jaar lastig om de jaarrekening van uw bedrijf te lezen. Wat zeggen die cijfers nu eigenlijk? Hoe ziet de wereld achter de cijfers eruit? Hoe hebben we het afgelopen boekjaar afgesloten en hoe staan we er in financieel opzicht voor? Stelt jouw OR zich ieder jaar weer dezelfde vragen dan is de workshop over de jaarrekening zeker iets voor jou. Waar moet je op letten, waar zitten de risico’s, wat is de relatie tussen de balans en de winst en verliesrekening. Kortom praktisch gerichte handvatten waardoor de jaarrekening voor jou (bijna) geen geheimen meer kent.
 
Actualiteiten in medezeggenschap (met actuele jurisprudentie)
Wil je als OR-lid niet achter de feiten aan lopen? Wil jij op de hoogte blijven van de actualiteiten in de medezeggenschap? Bezoek dan de workshop het ‘Actualiteiten in Medezeggenschap’. Het is weer druk in medezeggenschapsland. In 2019 zijn er weer veel zaken waar jij als OR-lid mee te maken gaat krijgen. In deze workshop nemen we op actieve wijze de actualiteiten uit de medezeggenschap.

Het programma van vrijdag 16 oktober ziet er als volgt uit:

09.00 workshop kiezen
09.30 workshops
12.30 lunch
13.30 gezamenlijke activiteit
14.30 afsluiting

De workshops die worden aangeboden op vrijdag 16 oktober zijn:

WAB en WWZ
De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) komt eraan! Deze wet moet het bieden van vaste contracten aantrekkelijker maken. Het ontslagrecht wordt aangepast, de ketenregeling, de WW-premie en nog een aantal zaken. In deze sessie komen alle wijzigingen aan de orde. Doel van de WWZ was het verkleinen van de kloof tussen ‘vast’ en ‘flex’. Het lijkt erop dat dit niet is gelukt: die kloof is juist groter geworden. Daarom komt het kabinet nu met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB).
 
Pitchen: je krijgt maar 1 kans!
Soms krijg je maar 1 kans! 1 kans om een eerste indruk te maken, 1 kans om te overtuigen. Of het nou gaat over een standpunt tegenover een bestuurder, een mening tegenover een ander OR-lid of een oproep tot een bijdrage door je achterban: wanneer je maar 1 kans krijgt is het zaak om kort en bondig je boodschap neer te zetten zodat je bereikt wat je voor ogen hebt! In deze actieve workshop gaan we samen aan de slag met jouw pitch zodat je deze direct toe kunt gaan passen wanneer je maar weer 1 kans krijgt!

Succesvol speechen 
Moet je een speech of toespraak houden, een presentatie geven? Een belangrijk moment, dat grote invloed kan hebben op jouw leven en je carrière. Tijdens deze workshop leer je een presentatie te geven, waarbij het publiek niet ligt te slapen, maar juichend op de banken staat. Met verschillende oefeningen krijg je de belangrijkste principes onder de knie én schrijf je meteen de basis voor jouw eigen speech.
 
Onderhandelen met resultaat
De overlegvergadering is een van meest belangrijke momenten om medezeggenschap uit te oefenen. De OR kan zijn standpunten kenbaar maken, voorstellen doen of advies- en instemmingsaanvragen bespreken. Maar hoe zorgt de OR ervoor dat de boodschap goed overkomt en dat je je doelen weet te bereiken?

De kosten voor dit event bedragen slechts € 375,- per persoon. Dit is inclusief lunch, diner, overnachting met ontbijt én leuke workshops. Voor meer inlichtingen kan je contact opnemen met Maurice Toes, bestuurslid VOGD via maurice.toes@ah.nl. Wil je je aanmelden? Dit kan je doen door een e-mail te sturen naar info@trainiac.nl o.v.v. V.O.G.D. MZ-dagen 2020.

Tot ziens op donderdag 15 en vrijdag 16 oktober 2020.

Over VOGD:
De VOGD heeft tot doel een netwerk te bieden waarbij OR-en actief in de groothandel en detailhandel mét en ván elkaar kunnen leren. Dit doen wij door het uitwisselen en delen van ervaringen tussende aangesloten OR-en, het organiseren van (thema)bijeenkomsten en MZ-dagen en het actief in contact brengen van leden onderling. Daarnaast is de VOGD een spreekbuis voor leden richting maatschappelijke organisaties zoals de de Sociaal Economische Raad, de vakorganisaties en de Nederlandse Vereniging voor Medezeggenschap. Zo draagt de VOGD bij aan de kwaliteit van medezeggenschap.

Een ondernemingsraad oprichten? OR-verkiezingen organiseren?
Of is er net een nieuwe OR gekozen en wil je direct goed van start?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC