Trainer zijn is meer dan OR leden leren over wetten en communicatie

OR Trainer aan het woord: Nikki van Zunderd

Als mensen vragen wat ik voor werk doe, is vaak het beeld dat ik ondernemingsraden leer hoe de wet in elkaar zit, hoe zij hun taken verdelen en communiceren met de bestuurder. Dat klopt natuurlijk volledig, en is ook vaak wat ik qua inhoud uitleg. Toch is het werk van trainer veel meer dan dat. Graag geef ik jullie een kijkje in de keuken van de samenwerking met een OR en de individuele leden.

Connectie met de deelnemers

Tijdens de trainingen zelf, gebeurt het al dat je meer connectie krijgt met de deelnemers. Mensen vinden tijdens een training weleens iets lastig of spannend. Bijvoorbeeld complexe inhoud of oefenen met een acteur. Ook kunnen bepaalde organisatiebesluiten zoals een reorganisatie iemand persoonlijk raken, wat uiteraard ook emotie geeft. Je helpt daarmee iemand al meer op persoonlijk niveau, en probeert vanuit daar iemand zich zo prettig mogelijk te laten voelen tijdens de training.

Ruimte voor het gesprek

Het gebeurt ook af en toe dat er onenigheid is in de groep. Als je dit als trainer herkent, geef je hier aandacht aan als het nodig is. Het kan namelijk het leerproces in de weg staan. Door dan een uur of twee te besteden aan interne strubbelingen en frustraties, kom je daarna juist verder. Het feit dat hier ruimte voor is, en dat dingen worden uitgesproken, maakt de OR als team uiteindelijk sterker. En als trainer kom je met de inzichten over interne verhoudingen ook weer een stuk verder in de begeleiding omdat advies steeds meer op maat wordt. Adviezen worden dan meer ter harte genomen omdat iedereen ook ziet dat het echt bij de groep past.

Persoonlijke connectie

Verder breng je met deelnemers tijd door tijdens de lunch, wandelingetjes, de borrel en het diner. Veel tijd om mensen beter te leren kennen. Gesprekken gaan dan niet altijd meer over werk, maar je leert iedereen persoonlijk ook beter kennen. Gezinnen, lastige relaties, vakanties, alles komt aan bod. En tegen een vreemde zeg je soms net iets meer. Veel ondernemingsraden trainen twee keer per jaar, en dat voor een zittingstermijn van gemiddeld drie of vier jaar. Als je even meeloopt weet je dus van de meeste deelnemers ontzettend veel.

Deze persoonlijke connectie, en het feit dat trainingen en advies nog beter aansluiten bij de groep, maakt het werk als trainer en adviseur bijzonder. Ja het is inhoudelijk uitdagend en je weet van wetgeving, organisaties en communicatie ontzettend veel, maar door het te kunnen toepassen op specifieke situaties en mensen gaat het echt leven.

 

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC