Trainer aan het woord – Charlotte Breetveld

OR-trainer aan het woord: Charlotte Breetveld

Toen ik bij TRAINIAC begon als nieuwe trainer voor de medezeggenschap, kon ik mij moeilijk voorstellen waar menig ondernemingsraad tegen aan loopt. Welke problemen heeft een ondernemingsraad? Wat voor mensen zitten er in een OR? En hoe kan ik hen als trainer en adviseur het beste helpen? Maar vooral, hoe ga je de wet op de ondernemingsraden uitleggen zodat een OR aan de slag kan gaan in de praktijk? Gelukkig stond mij een intensieve maar extreem leerzame inwerkperiode te wachten die een groot deel van mijn vragen ging beantwoorden. Hoe het er precies aan toe zou gaan in de praktijk moest ik ook gaan ervaren. Maar spelenderwijs leert men en zo ik ook.

Zelf aan de slag

Na veel te hebben gekeken, geleerd, geoefend en meegedraaid te hebben bij mijn collega’s mocht ik dan eindelijk zelf aan de slag. Natuurlijk was het spannend om een eerste training te geven maar ik was ook heel erg benieuwd. Nieuwsgierig naar de vragen die ik zou krijgen, naar de dynamiek van de OR en of de training voor hen leerzaam zou zijn. Daarnaast werd ik niet zomaar aan mijn lot overgelaten, altijd stond er een collega trainer “stand-by” om mij uit een eventuele brand te helpen. De eerste training was een succes en ik had de smaak van het trainen te pakken!

”Een training over een wet is niet stoffig”

Het bespreken van praktijkvoorbeelden en het oefenen van casussen zorgden ervoor dat de WOR voor mij ging leven. Een training over een wet is namelijk niet stoffig. Het geeft houvast, duidelijkheid en je leert een groep mensen hoe ze er kunnen zijn voor het bedrijf en voor alle medewerkers. Een Or bestaat uit verschillende soorten medewerkers. Medewerkers met hun eigen rugzak vol ervaring en kennis, medewerkers die graag met nieuwe ideeën komen om zo het bedrijf beter te maken. Medewerkers die altijd weten wat er speelt in het bedrijf en dat willen gebruiken of bijvoorbeeld medewerkers die kritisch zijn en die moeilijke keuzes durven te maken. Als trainer moet je ook wel tegen een stootje kunnen. Het aangaan van moeilijke gesprekken met de bestuurder, oude gewoonten doorbreken of dagelijkse problemen bespreken kan wat teweegbrengen bij een ondernemingsraad. Weerstand, ongemakkelijke stiltes en discussies, het kan allemaal voorkomen. Iedere groep is weer anders maar ergens ook hetzelfde. Iedere OR loopt namelijk tegen bepaalde vraagstukken aan, of dat nou een ingewikkelde adviesaanvraag is of de juiste manier van vergaderen. Iedere OR, gloednieuw of ervaren, kan zich blijven ontwikkelen in haar werkzaamheden. Iedere ondernemingsraad heeft haar eigen traject en eigen behoeften. Aan mij als trainer de taak om mee te lopen met een ondernemingsraad en bij te sturen waar dat nodig is.

Het leukste aan OR trainer zijn? De mensen waarmee je mag werken!

Als trainer moet je dus één ding leuk vinden, mensen! Want daar ben je constant mee in contact. Mensen van verschillende leeftijden, achtergronden maar vooral verschillende bedrijven. En dat maakt het werk iedere dag anders en zo vliegen mijn werkdagen voorbij. Nog nooit heb ik in zo’n korte tijd zoveel geleerd over mijzelf, mensen, beroepen en bedrijven. Je neemt een kijkje in een organisatie en de OR leden delen hun dagelijkse frustraties met jou. De verschillende organisaties maken mijn werk zo interessant. Familiebedrijven, snel schakelende ICT-bedrijven met veel overnames tot aan een splinternieuwe start up. Actuele onderwerpen zoals vaccineren en thuiswerkvergoedingen passeren de revue, maar ook CAO’s, nieuwe wetten, bedrijfskundige vraagstukken of de communicatie met de achterban. Het was de beste keus die ik ooit heb gemaakt om dit vakgebied in te gaan en om bij TRAINIAC-trainer te worden. Stoffig en saai is het in ieder geval zeker niet!

Een ondernemingsraad oprichten? OR-verkiezingen organiseren?
Of is er net een nieuwe OR gekozen en wil je direct goed van start?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC