OR-lid – Diergaarde Blijdorp

OR-lid aan het woord: Edwin Allen, Diergaarde Blijdorp

Deze keer in de rubriek “OR-lid aan het woord” spreken we met Edwin Allen, voorzitter van de ondernemingsraad van Diergaarde Blijdorp.

Wie ben je en in welke OR zit je (hoe ziet deze eruit)?
Mijn naam is Edwin Allen (Keuken Manager Dagbezoek & Evenementen). Ik ben verantwoordelijk voor keukengerelateerde horeca binnen de Diergaarde Blijdorp en tevens verantwoordelijk voor de borging van voedselkwaliteit en voedselveiligheid. Daarnaast ben ik voorzitter van de ondernemingsraad. Onze OR is heel divers en is een mooie vertegenwoordiging van veel afdelingen binnen de Diergaarde. Van horeca tot dierenverzorgers en van de botanische afdeling tot de technische dienst.
Wat was voor jou de reden om bij de OR te gaan en zijn je verwachtingen van de OR waargemaakt?
De afgelopen jaren ben ik werkzaam in de keuken van Diergaarde Blijdorp en heb ik een goed beeld gekregen van onze organisatie. De komende periode zal in het teken staan van grote veranderingen. Ik ben van mening dat mijn transparante karakter die in bedrijfsbelang en zowel in personeelsbelang denkt geschikt is voor een positie in de OR. Ik ben een persoon die verbindingen zoekt tussen de mensen en tegelijkertijd ook weet wat er op de werkvloer speelt.De OR is gestart midden in coronatijd, tijdens een gedeeltelijke lockdown van vorig jaar. Het beloofde een hectische en spannende tijd te worden met een geheel nieuwe OR. De afgelopen reorganisatie was een hele uitdaging, maar zeker ook een hele leerzame waar we in korte tijd direct voor de leeuwen werden gegooid. We wisten dat we niet begonnen met de keuze voor welke koffiemachine er in de kantine moest komen maar dat er serieus ons een hele zware klus te wachten stond.Op welke manier(en) is de OR in de huidige zittingstermijn van toegevoegde waarde geweest naar de werknemers en de organisatie?
We hebben een advies gegeven op de 1e fase van de reorganisatie waarbij we hebben gekeken naar zowel personeelsbelang als bedrijfsbelang. Onze toegevoegde waarde is dat wij deze balans goed tot uiting weten te brengen. Voor het bedrijfsbelang moesten we als OR snel schakelen, maar anderzijds moesten we ook onze achterban vertegenwoordigen en hen de ruimte geven om input te geven. Een helicopterview is dan wel noodzakelijk zodat we konden kijken naar wat algeheel het beste was voor alle partijen.

Een OR is niet voor niets een ondernemingsraad. Immers bestaat een onderneming uit een directie, personeel en ook helaas tijdens een reorganisatie boventallig personeel. Wij vinden het belangrijk om dan ook een advies te geven dat voor alle belanghebbenden zo goed mogelijk is en dat valt uiteraard niet altijd mee.

Wat zijn de voornaamste uitdagingen voor jullie OR voor 2021?
Diergaarde Blijdorp kan nog steeds geen bezoekers ontvangen. De reorganisatie zal ook in 2021 een belangrijk thema zijn. We zullen ons dit vooral daar mee bezig houden waarin we de werknemers zo goed mogelijk zullen proberen te vertegenwoordigen, maar ook kijken naar de toekomst van Diergaarde Blijdorp. We genieten al 166 jaar allemaal van onze mooie Diergaarde en hopen dit nog langer te mogen doen!

Een ondernemingsraad oprichten? OR-verkiezingen organiseren?
Of is er net een nieuwe OR gekozen en wil je direct goed van start?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC