OR Gemeente Loppersum vertelt: Voor het eerst sinds 2005 succesvolle verkiezingen!

De OR van de Gemeente Loppersum vertelt …

Voor het eerst sinds 2005 succesvolle verkiezingen! 

Op 4 april is het zover. Voor het eerst sinds 2005 worden er voor de OR van de Gemeente Loppersum verkiezingen gehouden. De gehele OR wisselt elke 3 jaar van samenstelling. In totaal zijn er 5 plaatsen binnen de OR. Op dit moment stellen zich 8 personen officieel verkiesbaar.

Actieve Verkiezingscampagne

In januari startte de huidige OR met een Training Verkiezingsmarketing bij TRAINIAC. Het jonge team dat voornamelijk uit twintigers en dertigers bestaat was sceptisch. Er was beeld bij het reglement en de te nemen stappen. Vertrouwen in een succesvolle campagne was er nog niet. In één trainingsochtend veranderde dit al snel!

Zonder jou bakt de OR en niks van!

“Door aan de slag te gaan met de marketingmix van TRAINIAC hadden we snel eigen ideeën over hoe onze achterban actief te benaderen. We maakten een dubbel communicatieplan. Een gericht op de gehele achterban en een individueel gerichtere aanpak” vertelt Els Ramm. Ze zit in de OR sinds juli 2015. “Wat ik vooral als inspirerend heb ervaren is de mogelijkheid om zelf creatief aan de slag te gaan met onderwerpen die we zelf belangrijk vinden. We kwamen er al snel achter dat onze achterban graag wat lekker wegsnoepte tijdens een werkdag. Om die reden hebben we iedereen een taartje bezorgd met daarop de tekst ZONDER JOU BAKT DE OR ER NIKS VAN. Dat was een goede binnenkomer om aandacht op de OR-verkiezingen te vestigen. Ik heb zelf als hobby bakken. Het is leuk om te zien dat dit als zo een succes aanslaat”.

OR Gemeente Loppersum

OR denken

“Voor mij was het belangrijk om een persoonlijke aanpak te hebben. Ik ben zelf in de OR gestapt omdat ik persoonlijk ben benaderd in 2011. Jeroen, de huidige voorzitter van de OR, is geen kandidaat voor de komende verkiezingen. Het is na twee zittingsperioden goed geweest. Het is tijd voor een nieuwe lichting. Ik moet bekennen zelf wel extra energie te krijgen van deze succesvolle campagne. Zo ben ik druk geweest met de Loesje-posters en de OR-denkposters in het gebouw. Het is leuk om te zien dat er zoveel animo is. Daarmee onderscheiden we ons ook van andere gemeenten in de regio waarbij de verkiezingen moeilijker te organiseren zijn.”

Loppersum is het voorbeeld van een OR waarbij de huidige leden de schouders eronder zetten en samen een succesvolle verkiezingscampagne neerzetten in een korte periode. De vier actieve leden hebben veel werk verzet. Wij hebben procesgerichte hulp geboden in de vorm van een training en daarnaast presentaties voor de achterban verzorgd. Deze OR is zelf goed in staat geweest om de creatieve ideeën uit de eerste trainingsdag snel en succesvol toe te passen.

Het recept voor succesvolle verkiezingen is naar mijn idee het goed uitwerken van de door TRAINIAC ontworpen OR Marketingmix. Het OR-werk is te belangrijk om geen animo voor te zijn. Bij iedereen waarbij we de verkiezingen begeleiden met onze training pakt deze Marketingmix anders uit. De aanpak uit de Gemeente Loppersum is niet te kopiëren en plakken op andere organisaties.

Zoek je een tweedaagse training waarbij het gehele verkiezingsproces centraal staat? Kijk dan eens op onze website. Wil je met ons eens van gedachten wisselen over jullie verkiezingen? Wij helpen je graag!

door Marija Bjelobrk, Trainer TRAINIAC

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC