Kun je als trainingsacteur online werken?

Hoe kun je ooit voor een scherm een rollenspel spelen?

Kun je als trainingsacteur online werken? “Het oefenen is al niet echt en voor een scherm is het helemaal nep, je ziet alleen maar een hoofd, het scherm is plat, dat komt helemaal niet goed over”. “Nee hoor, dat kan alleen live in een zaaltje, vooral bij trainingen met een ondernemingsraad, hoe kan je ooit een vergadering online oefenen?”

Voortschrijdend inzicht

Dit zijn antwoorden die ik je zeker een jaar geleden gegeven had op de vraag of trainingsacteren online mogelijk is. Ik had alleen ervaring met overleggen via Skype en alleen al om iedereen online te krijgen gaf vaak hoofdpijn en frustratie omdat er altijd wel iemand miste of er opeens uitviel. Hoe anders is mijn ervaring en dus ook mijn antwoord 7 maanden verder. Online trainen en oefenen met gesprekstechnieken kan prima! Er zijn zelfs voordelen t.o.v. een live training. Zo is er meer focus en minder rumoer van anderen als jij aan het oefenen bent.

Gewoon doen

Direct na de lockdown wilde ik op de fiets stappen naar een training maar werd ik gebeld. “Blijf maar thuis; we doen het online”.
Geen tijd om na te denken, hupsakee, laptop, microfoon en een camera regelen…mijn zoon lachte me later uit…”mam dit zit allemaal al standaard in je laptop”.

Online werken als trainingsacteur kan!

Al mijn vooroordelen konden na deze middag overboord. Het ging prima ook al was het voor beide partijen nog wat onwennig. Gaandeweg hebben we geleerd wat het beste werkt. Zo vinden deelnemers het prettig als het iets strakker geregeld is. Dus geen vraag stellen en kijken wie antwoord geeft, maar gewoon ouderwets beurten geven. Verder vragen we iedereen om op ‘mute’ te staan om achtergrondgeluiden te voorkomen. Ook nemen we meer pauzes omdat online trainen vermoeiender blijkt te zijn dan live.

Online OR vergadering oefenen

Met veel plezier werk ik sindsdien (indien gewenst) online met TRAINIAC in de training ‘effectief vergaderen met de bestuurder’. We oefenen in kleine groepjes, maken gebruik van de break-outrooms, en er wordt voorbereid in kleine vergadergroepjes. Door de verschillende werkvormen, is het een actieve dag en is het voor OR-leden goed te doen om de aandacht erbij te houden. De theorie wordt beperkt, het overleggen gebeurt in kleine teams en het oefenen wordt vergroot. Dit maakt het tot een dag met veel energie.

En ook deelnemers zijn tevreden. Sommigen vinden het zelfs prettiger want het spiegelt wel de realiteit. Overlegvergaderingen met de bestuurder zijn steeds vaker online, dus kun je dat maar beter ook geoefend hebben!

Berdine Segers
Trainingsacteur

 

TRAINIAC is gespecialiseerd in OR trainingen, advies- en begeleidingstrajecten op maat en verhoogd daarmee de waarde van ondernemingsraden. Benieuwd wat we voor uw OR kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC