“De verkiezingen, een wassen neus?”

Elke OR krijgt er mee te maken. Of het nu na twee, drie of vier jaar is. De verkiezingen staan voor de deur. In veel organisaties zijn de verkiezingen voor de ondernemingsraad helaas slechts een wassen neus. Er zijn namelijk nooit meer kandidaten dan zetels, waardoor iedereen die zichzelf beschikbaar stelt automatisch (weer) zitting neemt. 

Draagvlak achterban

Nu zou je kunnen denken, leuk, de mensen met ervaring zitten er weer in, helemaal prima. Maar wat zegt dit over jullie draagvlak bij de achterban? Het feit dat er zo weinig kandidaten zijn, betekent in mijn ogen dat de OR in de afgelopen termijn zijn vertegenwoordigende taak op z’n minst een stuk beter had kunnen vervullen. Als OR heb je naast het overleg met de bestuurder feitelijk slechts één kerntaak; vertegenwoordigen van de medewerkers. Dit houdt in dat je als OR de verantwoordelijkheid hebt om goed en duidelijk te communiceren met de achterban. Wat is dat nou precies, zo’n OR? Op het moment dat zelfs dat niet duidelijk is bij veel medewerkers zullen deze collega’s zich waarschijnlijk al niet kandidaat stellen.

Communicatie = de sleutel tot succes

Zorg er als zittende OR voor dat je regelmatig en helder communiceert, op de manier die bij jullie organisatie het beste werkt. Koppel terug aan je collega’s wat er met hun input is gebeurd. En vooral, laat weten hoe leuk en leerzaam het is om vanuit de OR je organisatie nog beter te leren kennen en mee te mogen praten over het beleid.

Ook wat te kiezen hebben?

Zeg nou zelf, wanneer je in de OR komt doordat je daadwerkelijk verkiezingen hebt gewonnen waarbij meer kandidaten dan zetels zijn geeft toch een veel beter gevoel! Wilt u kennismaken om te bekijken wat wij voor jullie kunnen betekenen in jullie verkiezingsorganisatie? Neem gerust contact op via de website of mail naar office@trainiac.nl.

door Marc Kuipers, Trainer Medezeggenschap

Wil je als nieuwe OR gelijk een goede start maken? Of ga je een OR oprichten?
Wij helpen je graag verder!

Contact
TRAINIAC